ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η στάση της ΟΕΝΓΕ για την εισαγγελική εντολή αναγκαστικής σίτισης απεργών πείνας

"Κανένας γιατρός, δεν δικαιούται σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς".

Η στάση της ΟΕΝΓΕ για την εισαγγελική εντολή αναγκαστικής σίτισης απεργών πείνας

Αυτή είναι η θέση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) όπως διατυπώθηκε με σημερινή ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Βαρνάβας.

Αναλυτικά η σημερινή δήλωση του Προέδρου της ΟΕΝΓΕ:

"Αρκετά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν χτες αναλυτικά με την εισαγγελική εντολή αναγκαστικής σίτισης του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, παραλείποντας επιδεικτικά να αναφερθούν στις επιστημονικά και δεοντολογικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρακτική αυτή.

Η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας έχουν τις τελευταίες μέρες τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα.

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς. Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.

Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης και θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών. Ας ασχοληθεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία με τη στελέχωση των Νοσοκομείων, αφήνοντας τους λιγοστούς και εξουθενωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους χωρίς διλήμματα και εκβιασμούς."

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης: Η καλύτερη δυνατή στήριξη στον Ρωμανό με σεβασμό στην ιατρική δεοντολογία

ΠΙΣ για τον Ρωμανό: Η βούληση του ασθενούς πάνω από το καθήκον του γιατρού

Νίκος Ρωμανός: Αναμένοντας τα εργαστηριακά αποτελέσματα, γιατροί και φορείς πιέζουν για μία λύση

Λιποθύμησε ο Νίκος Ρωμανός - οι γιατροί του Γ. Γεννηματάς διαρκώς στο πλευρό του

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς» για τον Ν. Ρωμανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ