ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση βελτιώνει σημαντικά την υγεία

Η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση βελτιώνει σημαντικά την υγεία

Η επιστημονικά σχεδιασμένη άσκηση βελτιώνει σημαντικά την υγεία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μελέτη έδειξε σημαντική βελτίωση, μετά την εφαρμογή συνδυαστικών προγραμμάτων κινητικότητας, ενδυνάμωσης και αερόβιου χορού, στη φυσική κατάσταση, αλλά και σε επιλεγμένους δείκτες υγείας σε μεσήλικες γυναίκες.

"Ένα πρόγραμμα άσκησης για να είναι αποτελεσματικό για την υγεία των ασκούμενων, θα πρέπει να έχει ως στόχο: τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, καθώς και την ανάπτυξη της δύναμης, της κινητικότητας και των συντονιστικών ικανοτήτων (κυρίως της ισορροπίας)" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Βασίλειος Γεροδήμος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, προσθέτει, εφαρμόζονται προγράμματα άσκησης, που συνδυάζουν την ανάπτυξη πολλών φυσικών ικανοτήτων (αντοχή, δύναμη, κινητικότητα κ.ά.). Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αποτελεσματικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η ασφαλής συμμετοχή των ασκούμενων και κυρίως η μείωση του χρόνου άσκησης. Ο χρόνος άσκησης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς ασκούμενους λόγω των ρυθμών της σύγχρονης ζωής.

Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής της Δρ. Κωνσταντίνας Καρατράντου, απροπόνητες μεσήλικες γυναίκες (40-55 ετών), ακολούθησαν δύο διαφορετικά συνδυαστικά προγράμματα άσκησης, τα οποία περιελάμβαναν αερόβιο χορό (βήματα χαμηλής κρούσης με κινήσεις χεριών καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, 65-80% της ΜΚΣ, 18-36 min), ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος (προβολές, κάμψεις, κοιλιακούς, ραχιαίους, ανεβάσματα, βυθίσεις) καθώς και ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας (στατικές διατάσεις).

Τα συνδυαστικά προγράμματα άσκησης που εφαρμόστηκαν, διευκρινίζει ο κ. Γεροδήμος, παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναπτύσσοντας πολύπλευρα τις φυσικές ικανότητες που αξιολογήθηκαν (κινητικότητα, στατική και δυναμική ισορροπία, δύναμη άνω και κάτω άκρων, και αερόβια ικανότητα), καθώς και διάφορους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία (σύσταση μάζας σώματος, αρτηριακή πίεση, αναπνευστική λειτουργία) και έτσι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους άσκησης και γυμναστήρια, καθώς και σε χώρους αποκατάστασης, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την προαγωγή της υγείας των ασκούμενων.

Όπως σημειώνει η Δρ. Καρατράντου, ένα πρόγραμμα άσκησης για να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό θα πρέπει να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές προπονητικές αρχές αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων άσκησης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται αυστηρά διάφορες βασικές μεθοδικές αρχές, όπως: εκτίμηση υγείας των ασκούμενων με ερωτηματολόγια, ιατρική παρακολούθηση, έλεγχος της επιβάρυνσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού κ.ά.

Σύμφωνα επίσης με τον Δρ. Γεροδήμο, τελευταία, σε χώρους άσκησης και σε γυμναστήρια εμφανίζονται νέες, "μοδάτες" δραστηριότητες άσκησης (crossfit, Zumba, aerial yoga κ.ά.), οι οποίες διαφημίζονται ως "οι πιο αποτελεσματικές", ελκύοντας μ' αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον των ασκούμενων. Δυστυχώς, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, με πολλές από αυτές τις δραστηριότητες ασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, χωρίς επιστημονική κατάρτιση, με μόνο προσόν την παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων.

"Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ασκούμενους, ότι η αποτελεσματική και προπαντός η ασφαλής εξάσκηση δεν εξαρτάται από τη δραστηριότητα, αλλά από τις γνώσεις του προσωπικού που την εφαρμόζει και από τον επιστημονικό σχεδιασμό και την καθοδήγηση της διαδικασίας" υπογραμμίζει ο Δρ. Γεροδήμος.

 

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μεταλλάξεις - Προβληματίζουν τα «ορφανά» κρούσματα

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στη Χαλκίδα - Προς αυστηρό lockdown ο δήμος

Αλλάζουν τα όρια των επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγά

MasterChef: Ο παίκτης που εντυπωσίασε τους κριτές - Ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι

Έρχονται μειώσεις φόρων: Τι αλλάζει - Ποιους αφορά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Κολχικίνη στη μάχη κατά του κορονοϊού: Ποιους ασθενείς αφορά - Πότε θα χορηγείται

Kορονοϊός - «Βόμβα»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου κύματος αν δεν τηρούνται τα μέτρα

Καλλιθέα: Τα πρώτα λόγια του εγγονού που μαχαίρωσε και σκότωσε τη γιαγιά του

Επίδομα θέρμανσης - Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!