ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική έλλειψη νερού θα παρατηρηθεί εντός της επόμενης 15ετίας

Θα πούμε το νερό... νεράκι εντός της επόμενης δεκαπενταετίας εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης νερού και αποτελεσματικότερης διαχείρισης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Σημαντική έλλειψη νερού θα παρατηρηθεί εντός της επόμενης 15ετίας

Τα αποθέματα νερού θα καλύπτουν μέσα στα επόμενα χρόνια μόλις το 60% των αναγκών σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με νέα έκθεση-βόμβα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση World Water Development Report που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού -χθες 22 Μαρτίου- αναφέρει πως η ζήτηση για το πολυτιμότερο αγαθό αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 55% έως το 2030.

Βάσει των διαθέσιμων αποθεμάτων σήμερα, η πρόβλεψη αυτή συνεπάγεται πως το 40% των αναγκών σε νερό θα είναι αδύνατο να καλυφθεί.

Αυτή η κρίσιμη έλλειψη νερού θα είναι εν μέρει αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει απορρυθμίσει τον φυσιολογικό κύκλο βροχοπτώσεων και εξαντλεί τα αποθέματα νερού, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επικίνδυνη αυτή τάση είναι η αστικοποίηση, οι πιέσεις από τη βιομηχανία τροφίμων και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αντίκτυπος της έλλειψης νερού θα είναι αναμφίβολα καταστροφικός για τη γεωργία, τα οικοσυστήματα αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Χωρίς αρκετό νερό, μπορεί φυσικά να απειληθεί και η υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Νέες στρατηγικές που εστιάζουν στην εξοικονόμηση νερού και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρησιμοποιημένου νερού θα βοηθήσουν ώστε το ποσοστό έλλειψης νερού να μην αγγίξει δραματικά επίπεδα μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και πεπερασμένων αποθεμάτων νερού, σε όλο τον κόσμο θα ανακύψει σοβαρότατη έλλειψη νερού», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Οι εικόνες που θα σας συγκλονίσουν
Unicef: 750 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν επαρκές πόσιμο νερό
Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Τι μας προσφέρει το πιο πολύτιμο αγαθό του πλανήτη