ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για τα αλλεργιογόνα στο ψωμί και στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα αλλεργιογόνα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού, πραγματοποιεί η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 (Κυριακή του Θωμά) στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52 Αθήνα) και ώρα 11.30πμ.

Ημερίδα για τα αλλεργιογόνα στο ψωμί και στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Συντεχνίας, είναι απαραίτητο να παρευρίσκεται και το προσωπικό των Φούρνων, προκειμένου να κατανοήσει τις διαδικασίες, καθώς η μη συμμόρφωση με τις νέες διαδικασίες, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Η βασική ανάπτυξη του θέματος θα γίνει από τον κ. Θεοφάνη Γεωργόπουλο (καθηγητή εφαρμογών, του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων ΤΕΙ Θεσσαλίας και εμπειρογνώμονα εκπαιδευτή ΕΦΕΤ).

Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήσεις και οι απορίες.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρει η Συντεχνία, από την 13η Δεκεμβρίου 2014 σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΕΤ και την κοινοτική νομοθεσία 1169/11 (άρθρο 44) καθίσταται υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες και μπορεί να περιέχονται σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται στα αρτοποιεία (ψωμί κουλουράκια, βουτήματα, γλυκά, κλπ πολλά) Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σύνθετο, αναφέρουν οι επικεφαλής του κλάδου, και δυστυχώς η ενημέρωση του προσωπικού δεν μπορεί να καλυφθεί με μία απλή ανακοίνωση, προσθέτοντας, ότι «Εκτός από τις διάφορες ενδείξεις που θα πρέπει να έχουμε στα μαγαζιά μας, θα πρέπει να μπορούμε και εμείς οι ίδιοι καθώς και το προσωπικό που ασχολείται με την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να δίνουν προφορικά πληροφορίες για τις αλλεργιογόνες ουσίες που περιέχονται στα μη προσυσκευασμένα προιόντα μας».