ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ινστιτούτο Prolepsis: Συνεχίζει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές οικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας

Περίπου οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, με το 42% να μην έχει φυσιολογικό βάρος και μία στις έξι οικογένειες να μην διαθέτει πηγή εισοδήματος.

Ινστιτούτο Prolepsis: Συνεχίζει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές οικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας

Τα παραπάνω καταγράφονται ανάμεσα στα στοιχεία που έχει συλλέξει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο επεκτείνει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - "ΔΙΑΤΡΟΦΗ" σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε συνολικά 13 σχολεία με 1.115 μαθητές και χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη και στόχος του είναι "η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης".

Στο έργο συμμετέχουν μαθητές σε ευπαθείς περιοχές της Ξάνθης, της Ημαθίας, της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης και της Ροδόπης, στους οποίους προσφέρεται καθημερινά ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες των ίδιων και των οικογενειών τους μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό. Από το Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα έχουν διατεθεί στα σχολεία αυτά περίπου 76.660 γεύματα.

«Η χρηματοδότηση από τις χώρες αυτές μάς δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε και φέτος έμπρακτη υποστήριξη σε οικογένειες σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση», αναφέρει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis. «Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα να αποτελέσει έναυσμα για τη θέσπιση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού», αναφέρει η κ. Λινού.