ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το εγκεφαλικό αφαιρεί 8 χρόνια από τη μνήμη και την ταχύτητα σκέψης

Μία από τις σοβαρότερες συνέπειες του εγκεφαλικού είναι ότι οι νοητικές λειτουργίες και ειδικά η μνήμη και η ταχύτητα της σκέψης του ατόμου, γερνούν κατά 8 χρόνια, εν μια νυκτί.

Το εγκεφαλικό αφαιρεί 8 χρόνια από τη μνήμη και την ταχύτητα σκέψης

Αυτό προέκυψε από έρευνα με τη συμμετοχή 4.900 ανθρώπων μεγαλύτερων των 65 ετών, τα στοιχεία των οποίων ανέλυσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Stroke (εγκεφαλικό).

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι εν λόγω άνθρωποι είχαν πολύ χειρότερα – χαμηλότερα σκορ στα γνωστικά τεστ, κυρίως σε σχέση με τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους, αφού είχαν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό.

Οι ειδικοί εξηγούν βέβαια ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως για παράδειγμα πόσα χρόνια πριν το εγκεφαλικό αντιμετωπίζει κάποιος σχετικούς παράγοντες κινδύνου (κυρίως την αρτηριοσκλήρυνση), ποια ήταν η μόρφωσή του και η πνευματική του καλλιέργεια πριν το επεισόδιο, καθώς και γενετικοί ή άλλοι βιολογικοί παράγοντες.

Είναι πάντως βέβαιο ότι τα εγκεφαλικά βλάπτουν τις γνωστικές λειτουργίες και κλέβουν κατά μέσο όρο 8 χρόνια από τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Γι' αυτό είναι σκόπιμο να ελέγχετε τους παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης.

Διαβάστε επίσης:

Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ποιες εξετάσεις προλαμβάνουν το εγκεφαλικό