ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η στέρηση του ύπνου γερνάει πρόωρα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Οι επιπτώσεις του κακού βραδυνού ύπνου είναι πολλές, τόσο στη σωματική όσο και την πνευματική υγεία.

Η στέρηση του ύπνου γερνάει πρόωρα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, ακόμη και μια βραδιά μερικώς διαταραγμένου ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ομορφιά σας.

Για την ακρίβεια, το να πηγαίνει κανείς για ύπνο πολύ αργά, να ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί ή να σηκώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρκεί για να «ενεργοποιήσει» τη διαδικασία της γήρανσης.

Επιπλέον, ο διαταραγμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Η έρευνα διεξήχθη από την επίκουρο καθηγήτρια ψυχιατρικής και βιοσυμπεριφορικών επιστημών στο κέντρο UCLA Cousins Center for Psychoneuroimmunology του Λος Άντζελες, Judith Carroll.

Συνολικά, 29 ενήλικες συμμετείχαν σε ένα πείραμα μερικής στέρησης ύπνου για τέσσερα βράδια.

Οι συμμετέχοντες ήταν 61-86 ετών και το 48% αυτών ήταν άνδρες. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος κάθε μέρα για να μελετήσουν τη γονιδιακή έκφραση των περιφερικών μονοπύρηνων κυττάρων του αίματος (PBMC). Αυτός ο τύπος κυττάρων του αίματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να «πολεμά» τις λοιμώξεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι μόλις μία νύχτα μερικής στέρησης ύπνου ενεργοποιεί μοτίβα γονιδιακής έκφρασης στα PBMCs. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, αυτά τα μοτίβα σχετίζονται με μια αυξανόμενη συσσώρευση βλαβών, που τελικά σταματούν ή διαταράσσουν τον κύκλο του κυττάρου.

Ως βιολογική γήρανση χαρακτηρίζεται ο ρυθμός με τον οποίο επιδεινώνονται τα κύτταρα με αποτέλεσμα τα όργανα και το σώμα μας να χάνουν ορισμένες λειτουργίες. Με την καταστροφή των κυττάρων, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αυτή την υποβάθμιση και η γήρανση να συμβεί πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι θα συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν σας λείπει ύπνος με το τεστ των 59'' (βίντεο)

Δείτε τι προκαλεί μισή ώρα χαμένου ύπνου στο μεταβολισμό σας