ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων γονατίζει την εγχώρια παραγωγή

Το φλέγον ζήτημα του αυξανόμενου λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών και ιδίως του παράνομα διακινούμενου τσίπουρου διημέρων, το οποίο ζημιώνει τα δημόσια έσοδα, τους νόμιμους εν Ελλάδι παραγωγούς, τον κλάδο συνολικά και τους εργαζόμενους σε αυτόν, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή τροφοδότησης πάσης φύσεως παράλληλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, κυριάρχησε στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με τίτλο «Λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών & οι επιπτώσεις του στην εγχώρια παραγωγή» που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου.

Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων γονατίζει την εγχώρια παραγωγή

Στις παρουσιάσεις τους οι διακεκριμένοι ομιλητές ανέδειξαν τα βασικά χαρακτηριστικά της παρούσας κατάστασης:

- Η Ελλάδα κατέχει την 5η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 ως προς τον ΕΦΚΟΠ και την 1η θέση σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο του διασυνοριακού παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου και συνεπώς στη συρρίκνωση του κλάδου.

- Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτιμάται σε 8,2 εκατ. φιάλες, με την απώλεια φορολογικών εσόδων να αγγίζει τα €130 εκατ. Ταυτόχρονα το παράνομα διακινούμενο τσίπουρο διημέρων αγγίζει τα 10,8 εκατ. λίτρα και η αντίστοιχη απώλεια φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα €97,7 εκατ.

- Η νόμιμη εγχώρια κατανάλωση καταγράφει μείωση κατά 40% μεταξύ 2010-2013 με μεγάλο μέρος της μείωσης να αντικατοπτρίζει την κατανάλωση παρανόμως διακινούμενων αλκοολούχων ποτών.

- Οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο αριθμούν περίπου τις 27.000 από 48.000 το 2009.

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Ν. Καλογιάννης στον χαιρετισμό του τόνισε την ιδιαίτερα σημαντική συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία σε όρους προστιθέμενης αξίας, εισοδήματος και απασχόλησης, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, η οποία συρρίκνωσε τις δραστηριότητες του κλάδου: «Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών συνεισφέρει σημαντικά στα φορολογικά έσοδα μέσω του ΕΦΚΟΠ, του ΦΠΑ, καθώς και μέσω των φόρων εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αποδίδοντας φορολογικά έσοδα €353,5 εκατ. (€282 εκατ. από ΕΦΚΟΠ, €128,5 από ΦΠΑ), έσοδα τα οποία θα ήταν πολλαπλάσια, αν το φορολογικό περιβάλλον ήταν ευνοϊκό και δεν προκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, επιβεβαίωσε την προσήλωση του υπουργείου στην πάταξη του λαθρεμπορίου και ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία μηχανημάτων X-rays προκειμένου να διενεργούνται εντατικότεροι και πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι στα σύνορα.

Την είδηση χαιρέτισε η κυρία Ελένη Γιαλούρη, γενική διευθύντρια Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, η οποία εκτιμά ότι τα μηχανήματα X-rays θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην πάταξη του φαινομένου που εντοπίζεται, κυρίως, σε εισαγωγές φορτίων από τη Βουλγαρία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Γιαλούρη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσουν 12 κινητές μικτές μονάδες, οι οποίες θα διενεργούν ελέγχους στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας, ενώ η κυρία Ζωή Τζήκα της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας αναφέρθηκε στη σημασία της πάταξης του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, μέρος του οποίου χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων, και τις πρόσφατες πολύ σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κυρία Εφ. Κανελλοπούλου παρουσίασε τους άμεσους στόχους και τις προσεχείς δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τη διευκόλυνση των ελέγχων των διωκτικών αρχών της Διεύθυνσης Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α. του Υπουργείου Οικονομικών της οποίας προΐσταται. Προετοιμάζονται και έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, η επικαιροποίηση και αναμόρφωση της διαδικασίας ελέγχου φορολογικών αποθηκών αλκοολούχων
προϊόντων και η έκδοση εγκυκλίου για τον προγραμματισμό κοινών ελέγχων τελωνείων και χημικών υπηρεσιών στην παραγωγή και διάθεση του προϊόντος απόσταξης διημέρων. Παράλληλα, προσέθεσε ότι προωθείται η διαλειτουργικότητα του ICISnet με το πληροφορικό σύστημα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλκοόλης & Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους Στ. Σάμιος αναφέρθηκε λεπτομερώς στους παράγοντες, οι οποίοι ευνοούν την παράνομη διακίνηση αιθυλικής αλκοόλης.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η μεγάλη διαφορά συντελεστών ΕΦΚ μεταξύ Ελλάδας και όμορων κρατών μελών της ΕΕ έρχεται να ενισχύσει το διασυνοριακό λαθρεμπόριο, το οποίο ευνοείται, επίσης, από την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων εντός της ενιαίας αγοράς με τις γνωστές επιπτώσεις: απώλεια φορολογικών εσόδων, παραπλάνηση του καταναλωτή και βλάβη των οικονομικών του συμφερόντων, αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νόμιμων παραγωγών, αλλά και δυσφήμηση των προϊόντων συνολικά, ιδίως εκείνων με γεωγραφική ένδειξη.

Κομβικό ζήτημα στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών αναδείχθηκε η συστηματική καταστρατήγηση του ειδικού καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών τσίπουρου, το οποίο επιτρέπει τη διακίνηση χύμα τσίπουρου χωρίς τιμολόγια ως αγροτικού προϊόντος. Η πρόταση της υπηρεσίας Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η διακοπή της ατελούς εμπορίας του,
με την πρόβλεψη μιας μικρής ποσότητας, η οποία θα προορίζεται για προσωπική κατανάλωση.

Στην ομιλία τους ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Κ. Ράπτης και ο έφορος του Συνδέσμου Κ. Τσιλιλής συμφώνησαν στην αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών για διασταύρωση στοιχείων, καθώς το προϊόν των διήμερων παραγωγών (τσίπουρο/ τσικουδιά) επιτρέπεται να διακινείται χύμα απλώς με την άδεια απόσταξης, αποτελώντας το ιδανικό όχημα για «ξέπλυμα» λαθραίου οινοπνεύματος, καθώς και διέξοδο για νομιμοποίηση παρανόμως
παραχθέντων και διακινούμενων αλκοολούχων ποτών με τα διαφυγόντα έσοδα από φόρους για το δημόσιο να
βαίνουν αυξανόμενα.

- 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά δεν δηλώνεται
- 10,8 εκατ. λίτρα περίπου παράνομα διακινούμενου τσίπουρου διημέρων με σοβαρούς κινδύνους για τη
δημόσια υγεία
- Συνολικά οι απώλειες φορολογικών εσόδων (ΕΦΚΟΠ & ΦΠΑ ανέρχονται σε €97,7 εκατ. ετησίως ή €150 εκατ., αν συνυπολογισθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο εκρηκτικός συνδυασμός ανόδου της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και αύξησης του λαθρεμπορίου οδήγησε σε συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑΟΠ Χ. Μαυράκης. «Κάποτε μετρούσαμε 600 ποτοποιίες. Τώρα λειτουργούν λιγότερες από 200 και βαίνουν μειούμενες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Μαυράκης.

Ο κλάδος, όπως τόνισε ο Χ. Μαυράκης, έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες αρχές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, την προστασία της δημόσιας υγείας, την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου και τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

HMERIDA SEAOP MARDAS