ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Vaginal erbium laser therapy: Νέα μέθοδος εξουδετερώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι μισές γυναίκες που περνούν στη φάση της εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως κολπική ξηρότητα, πόνο ή η αίσθηση καψίματος, έλλειψη λίπανσης του κόλπου, ακράτεια και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Vaginal erbium laser therapy: Νέα μέθοδος εξουδετερώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς ένωσης για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών «International Society for the Study of Women's Sexual Health», τα συμπτώματα αυτά (ουροποιητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης - GSM) συνδέονται με τη φυσική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, καθώς γερνά μια γυναίκα.

Σε αντίθεση με άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις –που σε γενικές γραμμές βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου- το GSM συχνά επιμένει και μπορεί να επιδεινωθεί.

Μέχρι σήμερα, οι διαθέσιμες θεραπείες περιλάμβαναν τη χορήγηση τζελ με βάση τα οιστρογόνα ή θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για την ενίσχυση των επιπέδων των οιστρογόνων. Ωστόσο, αυτά δεν είναι κατάλληλα για τις γυναίκες με ιστορικό οιστρογονο-εξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου και των μαστών.

Μία νέα θεραπεία, ωστόσο, που αξιοποιεί την τεχνολογία του λέιζερ, έρχεται να δώσει τη λύση. Η θερμότητα του λέιζερ σκληραίνει τον ιστό στη μήτρα, τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας παράλληλα αύξηση της ροής του αίματος και διεγείροντρας τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη - πρωτεΐνες που είναι σημαντικές για την υγεία των ιστών

Η τεχνική αυτή (vaginal erbium laser therapy) δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πίζας στην Ιταλία και μέχρι στιγμής δείχνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, μόλις τρεις συνεδρίες θεραπείας 30 λεπτών σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, ήταν αρκετές για να περιορίσουν τα συμπτώματα σε σημαντικό βαθμό.

Στο τέλος της έρευνας οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι η ένταση των συμπτωμάτων είχε μειωθεί στο μισό.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Minerva Ginecologica.