ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα Σπριντ: Ποια είναι η πιο "ασφαλής" αρτηριακή πίεση

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα μελετών που απέδειξαν ότι τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση προστατεύουν από εμφράγματα, εγκεφαλικά και θανάτους, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουν.

Έρευνα Σπριντ: Ποια είναι η πιο "ασφαλής" αρτηριακή πίεση

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και ενδελεχούς μελέτης, που ονομάζεται Σπριντ, αναμένονται το 2017. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 9.000 ενηλίκους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τυχαία, οι μισοί εξ αυτών ορίστηκαν να διατηρήσουν τη συστολική τους πίεση -δηλαδή τη μεγαλύτερη τιμή που αντιστοιχεί στην πίεση όταν η καρδιά συστέλλεται- κάτω από 120, ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 140. Η μελέτη δεν θα καταγράψει μόνο τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις ασθένειες των νεφρών, αλλά και τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Μήπως οι άνθρωποι όταν έχουν χαμηλότερη πίεση σκέπτονται καλύτερα και αποφεύγουν την άνοια;

Μία σχολή λέει ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με την ηλικία με σκοπό να ωθήσει περισσότερο αίμα προς τον εγκέφαλο. Μία άλλη σχολή υποστηρίζει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τον εγκέφαλο, προκαλώντας πιθανώς «σιωπηλά» μίνι εγκεφαλικά. «Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό», λέει ο Ντέιβιντ Ρεμπουσάν, βιοστατιστικός στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ και κύριος ερευνητής πίσω από τη νέα αυτή εθνική μελέτη.

Η τάση στη γηριατρική είναι να αφήσεις την πίεση να ανέβει σταδιακά, αλλά όχι πάνω από 150, λέει ο δρ Άλφρεντ Τσενγκ, ένας εκ των ερευνητών, νεφρολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι πρώτες επιστημονικές έρευνες για τη συστολική πίεση άρχισαν να δημοσιεύονται μετά το 1991, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν γρήγορα ότι για να προληφθεί μια καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή κάποιο εγκεφαλικό, η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της πίεσης σε επίπεδα κάτω από το 150. Σχεδόν καμία έρευνα δεν εξέτασε τα αποτελέσματα χαμηλότερων τιμών.

Έτσι οι γιατροί και εκείνοι που θεσπίζουν τις οδηγίες βρίσκονται μπροστά σε ένα αίνιγμα, λέει ο δρ Κούσμαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης Σπριντ μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές αποφάσεις των γιατρών. «Εάν η Σπριντ δείξει ότι μία πίεση κάτω από 120 είναι ξεκάθαρα καλύτερη, αυτό θα αλλάξει ολόκληρο το τοπίο», λέει ο δρ Κούσμαν.

Εάν όμως η έρευνα δείξει ότι το 120 δεν διαφέρει από το 140, «αυτό δεν θα προσθέσει κάτι σε αυτά που ξέρουμε σήμερα», λέει. Μία τρίτη πιθανότητα είναι, μία πίεση χαμηλότερη από 120 να είναι επιβλαβής. Λίγοι εικάζουν κάτι τέτοιο, όμως ο κ. Κούσμαν επισημαίνει ότι «ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τα αποτελέσματα μιας μελέτης μέχρι να ανοίξεις τον φάκελο».