ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετραπλάσιες οι πιθανότητες κρυολογήματος για όσους κοιμούνται λίγο

Τετραπλάσιες οι πιθανότητες κρυολογήματος για όσους κοιμούνται λίγο

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται επαρκώς κινδυνεύουν τέσσερις φορές παραπάνω να συναχωθούν, σε σχέση με όσους έχουν ένα καλό νυχτερινό ύπνο.

Αυτό προκύπτει από μία νέα μελέτη με τη συμμετοχή 164 εθελοντών, οι οποίοι δέχτηκαν να εκτεθούν στον ιό του κοινού κρυολογήματος ενώ ταυτόχρονα κατέγραφαν τις συνήθειές τους όσον αφορά τον ύπνο.

Οι εθελοντές επισκέφθηκαν πρώτα έναν γιατρό και απάντησαν σε ερωτηματολόγια ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να λάβουν υπόψη τους ορισμένους παράγοντες όπως τα επίπεδα άγχους, τον χαρακτήρα τους, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Επί μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η μελέτη παρακολουθούσαν τον ύπνο τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να μείνουν επί μία εβδομάδα στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τους χορήγησαν τον ιό του κοινού κρυολογήματος -με ρινικές σταγόνες- και έπαιρναν καθημερινά δείγματα για να δουν εάν θα συναχωθούν.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα είχαν κατά 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό του κοινού κρυολογήματος σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες από επτά ώρες. Μάλιστα, οι εθελοντές που κοιμούνταν λιγότερες από 5 ώρες είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν.

«Η έλλειψη ύπνου ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας» εξήγησε ο Άρικ Πράτερ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που ήταν υπεύθυνος για τη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Sleep. «Δεν έχει σημασία η ηλικία των ανθρώπων, το άγχος τους, η φυλή τους, η εκπαίδευση ή το εισόδημά τους. Δεν έχει σημασία αν ήταν καπνιστές ή όχι. Αφού λάβαμε υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν ο ύπνος», πρόσθεσε.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με χρόνιες παθήσεις, πρόωρους θανάτους, αυξημένο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες ή με τροχαία δυστυχήματα.

 

Διαβάστε επίσης:
Δείτε τι προκαλεί μισή ώρα χαμένου ύπνου στο μεταβολισμό σας
Έχετε αϋπνίες; Ένα έξυπνο τρικ για πιο εύκολο ύπνο!

BEST OF NETWORK

PlusQueen