ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεραπευτική Θεατρική Ομάδα με μέλη πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή

Τι συμβαίνει, όταν μια γυναίκα με νόσο Alzheimer καλεί για καφέ στο σπίτι της τις φίλες της, οι οποίες πάσχουν επίσης από την ίδια νόσο; Πώς θα αντιδρούσατε, αν ένας 87χρονος ήθελε να κάνει ασφάλεια ζωής; Γιατί ο νευρικός κύριος χαστουκίζει την κυρία που "...ανοίγει τη μεγάλη τσάντα, βγάζει το μικρό τσαντάκι, κλείνει τη μεγάλη τσάντα, ανοίγει το μικρό τσαντάκι, παίρνει τα λεφτά, κλείνει το μικρό τσαντάκι, ανοίγει τη μεγάλη τσάντα, βάζει μέσα το μικρό τσαντάκι, κλείνει τη μεγάλη τσάντα, και δίνει τα λεφτά της στον εισπράκτορα"; Τι θα αντιμετωπίσετε, αν μετακινείστε χαράματα με το πρώτο λεωφορείο;

Θεραπευτική Θεατρική Ομάδα με μέλη πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δοθούν επί σκηνής, από τη θεραπευτική θεατρική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) σε τέσσερα κωμικά μονόπρακτα, που θα παρουσιαστούν στις 17 Σεπτεμβρίου (7 μμ), στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "Αλέξανδρος" (Εθν. Αμύνης 1) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου). Μέλη της θεατρικής ομάδας είναι εννέα άτομα, ηλικίας 65-80 ετών, με ήπια νοητική διαταραχή και οι θεραπευτές τους.

"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι καινοτόμο, καθώς εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια ομάδα, τόσο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Alzheimer Hellas, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος Έλενα Πόπτση, η οποία μαζί με τη βοηθό φυσικοθεραπεύτρια Ευαγγελία Μπακογλίδου και τη γνωστική νευροψυχολόγο Φωτεινή Κουντή έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και την ευθύνη της θεατρικής ομάδας.

Ήπια νοητική διαταραχή, ένα στάδιο πριν από την άνοια

"Η ήπια νοητική διαταραχή είναι μία κατάσταση, η οποία συνήθως υπάρχει μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά μπορεί να υπάρξει και πιο νωρίς. Είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε αυτό που θεωρείται φυσιολογικό γήρας και σε αυτό που θεωρείται άνοια. Ο άνθρωπος που έχει ήπια νοητική διαταραχή παρουσιάζει διάφορες νοητικές ελλείψεις στην προσοχή, στη μνήμη, σε έναν νοητικό τομέα ή σε πολλούς. Είναι ένα στάδιο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή και σημασία γιατί φαίνεται, ότι ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να μεταπέσει σε άνοια, όταν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο πολύ πιο συχνά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα είναι ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή. Το θέατρο αποτελεί ένα είδος ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης και μέθοδος εργασίας και παιχνιδιού, ενώ διευκολύνει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη ροή της ομιλίας. Βοηθά ανθρώπους με διαταραχές λεκτικής επικοινωνίας και παρέχει τη δυνατότητα για συναισθηματική έκφραση. Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι μέσα από την εκμάθηση θεατρικών διαλόγων και ιδιαίτερα μέσα από τη χρήση αντίστοιχης κίνησης, μπορεί να ενισχυθεί η μνήμη" εξηγεί η κ. Πόπτση.

Η εξέλιξη της ήπιας νοητικής διαταραχής δεν είναι η ίδια σε όλους τους ανθρώπους, καθώς άλλοι παραμένουν σε σταθερή κατάσταση, άλλοι χειροτερεύουν και άλλοι επιστρέφουν στη φυσιολογική κατάσταση.

"Από μεγάλες μελέτες του εξωτερικού βλέπουμε ότι χωρίς καμία παρέμβαση και χωρίς τη χρήση φαρμάκων, ένα ποσοστό 10-15% από ήπια νοητική διαταραχή, σε έναν χρόνο εξελίσσεται σε άνοια, ένα ποσοστό 20% επιστρέφει στη φυσιολογική κατάσταση, ενώ ένα ποσοστό 50-60% παραμένει στην ήπια νοητική διαταραχή" προσθέτει η Ευαγγελία Μπακογλίδου.

Η θεραπευτική θεατρική ομάδα

Στοχεύοντας στην άσκηση και την ενίσχυση των νοητικών ικανοτήτων ασθενών με ήπια νοητική διαταραχή , στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ημέρας "Αγία Ελένη" δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η θεραπευτική θεατρική ομάδα.

"Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ημέρας "Αγία Ελένη" και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό που την παρακολούθησε. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μας, βίωσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που τους γέμισε χαρά και μεγάλη προσμονή για την επόμενη παράσταση. Αυτή την περίοδο, η θεατρική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς για την επόμενη θεατρική παράσταση, η οποία θα δοθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer. Τα θεατρικά κείμενα αυτή τη φορά είναι προϊόν ομαδικής έμπνευσης και συνεργασίας θεραπευτών - ασθενών. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα είμαστε σε θέση να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα της νέας θεραπευτικής παρέμβασης. Η ομάδα θεάτρου θα συνεχίσει τη δράση της και με νέα μέλη" αναφέρει η Ευαγγελία Μπακογλίδου.

Η μνήμη μας είναι η ίδια η ύπαρξή μας

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της ομάδας δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την ενασχόλησή τους με το θέατρο, αλλά και από την ενίσχυση της μνήμης τους.

"Η μνήμη μας είναι η ίδια η ύπαρξή μας. Έτσι και δεν έχουμε μνήμη, δεν υπάρχουμε. Βλέπετε πολλούς ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν μνήμη και δεν βρίσκουν τον δρόμο να γυρίσουν πίσω" λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας, ο Γιώργος Ταγαράκης, ο οποίος πηγαίνει στο Κέντρο Ημέρας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο κ. Ταγαράκης δηλώνει ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του στην ομάδα όπου, όπως λέει, απασχολείται θετικά και ενισχύεται η μνήμη του.

"Έρχομαι εδώ και γεμίζει όλη η μέρα μου με μόρφωση και το μυαλό λειτουργεί συνέχεια. Εγώ, πρώτη φορά στη ζωή μου παίζω θέατρο. Όταν μας το πρότειναν, το δέχτηκα ευχαρίστως και είπα να κάνω μια δοκιμή. Και πραγματικά το ευχαριστιέμαι και επιπλέον το διάβασμα και οι πρόβες βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης" δηλώνει η Μαρία Φουντούλη.

"Είναι θεραπεία και διασκέδαση και το συστήνω" λέει η Ζαχαρούλα Σπυρίδου.

"Περνάμε καλά, μας βοηθάει στη μνήμη και σε όλα και μακάρι κι άλλοι άνθρωποι που νομίζουν ότι δεν είναι εντάξει, να μην ντρέπονται και να έρχονται" συμπληρώνει ο Αθανάσιος Κετάνης.

"Στα 80 μου χρόνια έχω κι εγώ προβλήματα με τη μνήμη μου και αισθάνθηκα, ότι είναι απαραίτητο να έρχομαι εδώ και να κάνω διάφορα μαθήματα. Είμαι υπερευχαριστημένος, διασκεδάζω" δηλώνει ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης.

"Από μικρός είχα μια τάση να μιμούμαι και να κάνω καλαμπούρι. Μού αρέσει πάρα πολύ το θέατρο, γι' αυτό και μπήκα στην ομάδα. Στη μνήμη μου δεν έχω δει βελτίωση, αλλά έχω δει μια σταθερότητα. Δηλαδή, δεν επιδεινώθηκε η κατάστασή μου από την ημέρα που ήρθα κι αυτό νομίζω ότι είναι το προσδοκώμενο" λέει ο Γιώργος Μπαλιδάκης.