ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Δωρεά ύψους 100 εκ. δολαρίων για την έρευνα του εγκεφάλου

Το αμερικανικό ίδρυμα Κάβλι και τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για έρευνες στον εγκέφαλο, προκειμένου να λύσουν τα μυστήριά του και να εντοπίσουν τα αίτια ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

ΗΠΑ: Δωρεά ύψους 100 εκ. δολαρίων για την έρευνα του εγκεφάλου

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πόρων θα δοθεί για να δημιουργηθούν τρία νέα ινστιτούτα Κάβλι στα πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς και Ροκφέλερ και στο πανεπιστημία της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

"Υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά όρια της έρευνας στον τομέα αυτό, τα νέα ινστιτούτα Νευροεπιστημών θα είναι σε θέση να κάνουν νέες προόδους", εκτιμά ο Ρόκελ Χάνκιν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

Τα τρία ινστιτούτα θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Θα ενταχθούν στο διεθνές δίκτυο των 20 ινστιτούτων Κάβλι που ασχολούνται με τη Νευροεπιστήμη, την Αστροφυσική, τη Θεωρητική Φυσική και τη Νανοτεχνολογία.

Τα χρήματα θα επενδυθούν στις έρευνες που διεξάγονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Brain" για την έρευνα του εγκεφάλου που εγκαινίασε το 2013 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. "Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ενθαρρύνει και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα και πανεπιστήμια να στηρίξουν αυτή τη σημαντική έρευνα για τον εγκέφαλο", δηλώνει ο Τζον Χόλντρεν, επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.