ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δικαιωμένοι» αισθάνονται οι χορτοφάγοι μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ για τα αλλαντικά

Οργανώσεις χορτοφάγων εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση της μελέτης που συνδέει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου με την κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος δικαιώνει τον αγώνα τους για την υιοθέτηση μιας διατροφής εναλλακτικής της κρεοφαγίας.

«Δικαιωμένοι» αισθάνονται οι χορτοφάγοι μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ για τα αλλαντικά

«Πόσες διατροφικές κρίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέχρι να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι οι ζωικές πρωτεΐνες δεν είναι καλές για εμάς;» διερωτήθηκε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Τζασμίν ντε Μπου, πρόεδρος της Κοινωνίας των Αυστηρά Χορτοφάγων, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1944 και εδρεύει στη Βρετανία.

«Σαλμονέλα τη δεκαετία του '80, τρελές αγελάδες τη δεκαετία του '90, αφθώδης πυρετός στις αρχές της χιλιετίας, κρέας αλόγου πριν από δύο χρόνια, και τώρα αυτό: δεν βοηθάει να περνάμε από το ένα κρέας στο άλλο. Είναι πιο υγιεινό και καλύτερο για το περιβάλλον και για τα ζώα να είμαστε χορτοφάγοι», πρόσθεσε η πρόεδρος της οργάνωσης, η οποία προτείνει την αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων, ακόμη και του τυριού ή το γάλακτος. «Αντί να μειώσουμε την κατανάλωση (ζωικών προϊόντων), θα πρέπει να την καταργήσουμε εντελώς, υπάρχουν τόσες άλλες εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων –που δέχεται την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος– ο Ρενάτο Πίτσιερ δήλωσε «ικανοποιημένος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχτηκε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και ορισμένων καρκίνων».

Για την Μπριζίτ Γκοτιέρ, εκπρόσωπο της οργάνωσης L214 (η οποία κηρύσσει την πλήρη αποφυγή των προϊόντων που προέρχονται από ζώα στο όνομα του σεβασμού απέναντι στα έμβια όντα) «η έρευνα του ΠΟΥ είναι ένα επιχείρημα υπέρ μιας διατροφής που αποκλείει την κρεοφαγία».

«Συχνά οι γιατροί επικρίνουν τις χορτοφαγικές δίαιτες, όμως αυτή η μελέτη δείχνει ότι προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες», πρόσθεσε.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιέλαβε τα επεξεργασμένα κρέατα –κυρίως τα αλλαντικά– στην κατηγορία των προϊόντων που θεωρούνται «καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ενώ το κόκκινο κρέας και το χοιρινό θεωρούνται «πιθανόν καρκινογόνα».

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Το φρέσκο κόκκινο κρέας πρόκειται να προστεθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων» του ΠΟΥ
Κόκκινο κρέας & καρκίνος: Ποιες ποσότητες φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος συνιστούν οι ειδικοί μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ