ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό: Ο ρόλος της εργασιοθεραπείας

Η εργασιοθεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό: Ο ρόλος της εργασιοθεραπείας

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Νοσοκομείο της Σκωτίας οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα από 10 μελέτες που είχαν συμπεριλάβει 1.348 ασθενείς από τη Βρετανία, τον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ.

Σύφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, πάνω από το 90% των ασθενών που υπέβαλαν τον εαυτό τους σε πρόγραμμα εργασιοθεραπείας για 6 μήνες, μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου μετά από ένα εγκεφαλικό, ενώ καλυτέρευσαν και την κατάσταση της υγείας τους.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι οι ασθενείς πίεζαν τον εαυτό τους να εξασκηθεί στην εργασία, να βελτιωθεί, να γίνει πιο αποτελεσματικός τους βοηθούσε να ξεπεράσουν τον κίνδυνο θανάτου.

Επιπλέον, η εργασιοθεραπεία τούς ωθούσε να γίνουν και πιο αποτελεσματικοί και αυτόνομοι και στην προσωπική τους ζωή. Να φροντίζουν δηλαδή για τη διατροφή τους, την προσωπική τους καθαριότητα, το ντύσιμό τους και την μετακίνησή τους.

Αντίθετα, οι ασθενείς που δεν μπήκαν σε πρόγραμμα εργασιοθεραπείας δεν είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την υγεία τους.

Οι επιστήμονες προτείνουν σε όλα τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να μπουν σε πρόγραμμα εργασιοθεραπείας για ασθενείς, καθώς θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις όποιες βλάβες έχει υποστεί ο εγκέφαλός τους, αλλά και να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης:

Η βιταμίνη που προστατεύει από το εγκεφαλικό και πού θα τη βρείτε

Μίνι εγκεφαλικό vs. αθόρυβο εγκεφαλικό: Διαφορές και συμπτώματα