ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιο είναι το ιδανικό ωράριο εργασίας για τους μεσήλικες; Τι απαντά νέα έρευνα

Στο ιδανικό ωράριο εργασίας για όσους είναι πάνω από 40 κατέληξαν Αυστραλοί επιστήμονες και το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.

Ποιο είναι το ιδανικό ωράριο εργασίας για τους μεσήλικες; Τι απαντά νέα έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ωράρια εργασίας και τις επιδόσεις σε τεστ εγκεφαλικών δεξιοτήτων σχεδόν 3.000 ανδρών και 3.500 γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάζουν φωναχτά λέξεις, να απαγγέλλουν λίστες αριθμών ανάποδα και να ταιριάζουν γράμματα με αριθμούς υπό την πίεση του χρόνου.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η εργασία επί τρία οκτάωρα την εβδομάδα κατά μέσον όρο σχετιζόταν με τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων.

Παρατηρήθηκε ωστόσο μια μικρή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, για τους άνδρες η ιδανική απασχόληση ήταν 25-30 ώρες την εβδομάδα και για τις γυναίκες οι 22-27 ώρες εβδομαδιαίως.

Από κει και πάνω, οι νοητικές δεξιότητες άρχιζαν να φθίνουν και όσο περισσότερο εργαζόταν κανείς, τόσο το χειρότερο.

bigstock Concept of time with funny bus 99138884

Μάλιστα οι επιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές, ώστε καλύτερα για το μυαλό ήταν να μην δουλεύει κάποιος εθελοντής καθόλου παρά να δουλεύει λ.χ. 60 ώρες την εβδομάδα, γράφουν οι ερευνητές.

«Η δουλειά μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι για τον εγκέφαλο, διότι από τη μια διεγείρει την δραστηριότητά του αλλά από την άλλη προκαλεί κόπωση και στρες που τον βλάπτουν», δήλωσε ο δρ Κόλιν ΜακΚένζι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιο ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Από την πλευρά του, ο δρ Γκερέιν Τζόνας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, σχολίασε ότι η παρατηρούμενη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι μικρή από τις 25 έως τις 35 ώρες την εβδομάδα και ανεκτή έως τις 40, αλλά από κει και πέρα είναι ραγδαία.

Τέλος, έως τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα οι νοητικές δεξιότητες είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με το να μην εργάζεται κάποιος καθόλου, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Κάνετε καθιστική εργασία; Δείτε τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε

Γήρανση: Η περίπλοκη εργασία βοηθάει στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας

Γυναίκες και καρκίνος του μαστού: Τι ρόλο παίζει το ωράριο εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ