ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Γήρανση: Η περίπλοκη εργασία βοηθάει στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας

Ανεξάρτητα από τον Δείκτη Νοημοσύνης τους (IQ), οι άνθρωποι που εργάζονται σε σύνθετες/περίπλοκες εργασίες έχουν υψηλότερη πιθανότητα να έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία, καθώς γερνούν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Heriot-Watt στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Γήρανση: Η περίπλοκη εργασία βοηθάει στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας

Οι επιστήμονες γνώριζαν από προηγούμενες έρευνες ότι οι σύνθετες εργασίες συμβάλλουν στην προστασία της γνωστική ικανότητας ενός ατόμου καθώς αυτό μεγαλώνει ηλικιακά. Έτσι, πρόσθεσαν το IQ της παιδικής ηλικίας 1.066 ανθρώπων στη Σκωτία από μια μελέτη του 1936 για τη νέα τους έρευνα.

Στη συνέχεια ομαδοποίησαν τα άτομα από την έρευνα εκείνη αυτή, σύμφωνα με το επάγγελμά τους. Για παράδειγμα, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι θεωρήθηκαν εργασίες με αυξημένη πνευματική δραστηριότητα ενώ οι δακτυλογράφοι και οι πωλητές, επαγγέλματα που απαιτούν λιγότερο περίπλοκη σκέψη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη -όλοι ηλικίας 70 ετών κατά τη νέα ανάλυση- έκαναν γνωστικά τεστ που καθόρισαν τη γενική ικανότητα σκέψης, την ταχύτητα σκέψης, την αντίληψη και τη μνήμη. Τέλος, συνυπολογίστηκε και η εκπαίδευσή τους καθώς και το ποινικό τους μητρώο.

Με το να συμπεριλάβουν στην έρευνα δεδομένα σχετικά με το IQ των συμμετεχόντων από όταν εκείνοι ήταν 11 ετών οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σύνδεση μεταξύ των πιο σύνθετων εργασιών και της καλύτερης γνωστικής κατάστασης του εγκεφάλου είναι υπαρκτή και φάινεται πως οι άνθρωποι που κάνουν πιο σύνθετες εργασίες έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία όσο μεγαλώνουν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτερες τροφές για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών

Πώς θα κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση μετά τα 40

Η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας

Μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία