ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα κάψετε περισσότερο λίπος εν ώρα εργασίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες κοινωνίες περνούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθιστοί, είτε στη θέση του οδηγού πίσω από το τιμόνι, είτε μπροστά από ένα γραφείο, είτε στον καναπέ του σαλονιού τους.

Πώς θα κάψετε περισσότερο λίπος εν ώρα εργασίας

Η καθιστική ζωή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την παχυσαρκία και για χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος.

bigstock Bored Man Sitting On Sofa And 114059594

Σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν εάν οι λιγότερες ώρες καθισιού μέσα στην ημέρα μπορούν να αντιστρέψουν αυτήν την καταστροφική συνθήκη, ερευνητές από τη Δανία και την Αυστραλία σχεδίασαν ένα πρωτότυπο πείραμα: Επισκέφθηκαν 19 επαγγελματικούς χώρους στη Δανία όπου οι εργαζόμενοι διαθέτουν σύγχρονα γραφεία που τους επιτρέπουν να δουλεύουν είτε καθιστοί είτε όρθιοι (αν και οι περισσότεροι επιλέγουν την... ξεκούραστη επιλογή). Από τους 317 εργαζόμενους, κάποιοι έλαβαν καθοδήγηση και ενθάρρυνση να κάθονται λιγότερο μέσα στην ημέρα, ενώ άλλοι δεν έλαβαν περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους της καθιστικής ζωής.

Μετά από μόλις ένα μήνα, γράφουν οι ερευνητές στη σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, οι εργαζόμενοι της πρώτης ομάδας περνούσαν συνολικά 71 λεπτά λιγότερα μέσα στην ημέρα καθιστοί και περπατούσαν κατά 7% περισσότερο. Μάλιστα, οι αριθμοί αυτοί ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ερευνητών, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, είχαν υπολογίσει ότι οι εργαζόμενοι θα κινούνται περίπου 60 λεπτά περισσότερο μέσα στην ημέρα.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η πιο δραστήρια ομάδα εργαζομένων κατάφερε μέσα σε διάστημα 3 μηνών να χάσει περίπου 0,5% σωματικού λίπους.

Προσπαθήστε λοιπόν να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα, ακόμη κι όταν βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας, για καλύτερη υγεία και περισσότερες καύσεις!

Δείτε κι αυτό:

Πέντε ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο γραφείο (βίντεο)

Καθιστική ζωή: Πόσα χρόνια σας «κλέβει»

Ο απόλυτος οδηγός για σωστή στάση σώματος (γράφημα)