ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση εργαζομένων νοσ. Ρεθύμνου για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας

Σκληρή απάντηση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αναφορικά με το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων έργου, τις οποίες καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Απάντηση εργαζομένων νοσ. Ρεθύμνου για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «σήμερα βάζουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων να υπογράψουν σύμβαση έργου, χωρίς αυτό να είναι εξαρτημένη εργασία, αύριο σειρά έχουν η σίτιση, μεθαύριο η φύλαξη και έπεται συνέχεια».

Ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο καλεί όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενιαία με βασικά αιτήματα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του σωματείου έχει ως εξής:

«Ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου καλεί όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συσπειρωθούν και να οργανώσουν τον αγώνα για μόνιμη σταθερή δουλειά.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστή στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζει για ακόμα μία φορά να οδηγεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε χειρότερη θέση και από αυτήν που είναι σήμερα.

Με την «ειδική» εγκύκλιο το υπουργείου υγείας ορίζει πως πλέον ο κάθε φορέας στην υγεία μπορεί να απασχολεί ως ατομικό εργολάβο τον κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα. Ξεκαθαρίζοντας πως η σχέση αυτή δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας. Άρα με μικρό μισθό, κόψιμο των επιδομάτων, χωρίς άδεια αναρρωτική, καλοκαιρινή, χωρίς επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, κλπ.

Η δεύτερη φορά αριστερά πετάει όπως λέει τους εργολάβους έξω από τα νοσοκομεία κάνοντας εργολάβους όλους τους εργαζόμενους. Το διαιρεί και βασίλευε σε όλο του το μεγαλείο.

Για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στα νοσοκομεία δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Ήδη και πριν βγει η εγκύκλιος πολλοί καλοθελητές έτρεξαν να πουν πως τώρα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων εργαζόμενων στην καθαριότητα, έτρεξαν να βάλουν πλάτη στην πιο άθλια εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Σήμερα βάζουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων να υπογράψουν σύμβαση έργου, χωρίς αυτό να είναι εξαρτημένη εργασία, αύριο σειρά έχουν η σίτιση, μεθαύριο η φύλαξη και έπεται συνέχεια.

Ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο καλεί όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να μην σκύψουν το κεφάλι, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενιαία με βασικά αιτήματα.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα άλλα εργολαβικά συνεργεία.
Οριστική λύση είναι να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν απευθείας οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμβαση εργασίας, μισθό, ωράρια εργασίας, εργασιακές σχέσεις, όπως αυτά καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.»