ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακροζωία: Τα μυστικά των κατοίκων «του χωριού των αιωνόβιων»

Τα μυστικά της μακροβιότητας των κατοίκων του χωριού Acciaroli που βρίσκεται στην επαρχία του Σαλέρνο, στην Τυρρηνική θάλασσα, αναζητούν οι επιστήμονες.

Μακροζωία: Τα μυστικά των κατοίκων «του χωριού των αιωνόβιων»

Στο συγκεκριμένο χωριό της Ιταλίας, περισσότεροι από ένας στους 10 κατοίκους έχουν περάσει τα 100 τους χρόνια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) έχουν περάσει τους τελευταίους έξι μήνες εξετάζοντας κάθε παράμετρο της ζωής των κατοίκων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε συνέδριο που διοργάνωσαν πρόσφατα στο χωριό, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο συνήθειες που τους χαρίζουν μακροζωία είναι η μεσογειακή διατροφή και το συχνό σεξ!

Οι 81 από τους συνολικώς 700 κατοίκους του έχουν ήδη περάσει το όριο των 100 ετών (πολλοί από αυτούς έχουν περάσει και τα 110), ενώ σχεδόν άλλοι 200 το πλησιάζουν ολοταχώς.

Όπως είπαν στο συνέδριο οι κάτοικοι, τα προϊόντα που καταναλώνουν είναι ως επί το πλείστον ντόπια και τα καλλιεργούν μόνοι τους.

bigstock Cheerful Old Woman Sitting On 63367348

Αυτό δεν αφορά μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και το ελαιόλαδο καθώς και τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα: έχουν δικά τους κουνέλια και κοτόπουλα, και ψαρεύουν μόνοι τα ψάρια τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι το χωριό τους βρίσκεται σε μία περιοχή εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, χωρίς βιομηχανική ανάπτυξη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Μάισελ, καθηγητής στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του UCSD, η εξήγηση της μακροζωίας και του σφρίγους των γερόντων μπορεί να εξηγείται και με άλλους παράγοντες.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν εκτεταμένη χρήση μπαχαρικών όπως το δενδρολίβανο, ενώ οι απότομοι δρόμοι ανάμεσα στα σπίτια εξασφαλίζουν την αδιάκοπη, σκληρή άσκηση όλων των κατοίκων.

«Τρώνε δενδρολίβανο σχεδόν καθημερινά και το καλλιεργούν κιόλας», είπε ο δρ Μάισελ. «Και ξέρουμε ότι το δενδρολίβανο τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης είναι σωματικώς δραστήριοι. Είτε αυτό είναι ψάρεμα, είτε η φροντίδα του λαχανόκηπου που όλοι έχουν ή το περπάτημα, κάθε μέρα όλοι τους κάτι κάνουν».

Ο δρ Σαλβατόρε Ντι Σόμμα, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο La Sapienza, είπε ότι στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μία κλινική κλίμακα που θα δείχνει τι πρέπει να κάνει όποιος θέλει να ζήσει πολλά χρόνια, σε ό,τι αφορά τη διατροφή, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης, την κοινωνική ζωή ή ακόμα και τον τρόπο σκέψης και αντίληψης του κόσμου γύρω του.

Η έρευνα των δύο επιστημόνων και των συνεργατών τους εστιάζεται στην παρακολούθηση 80 ηλικιωμένων του χωριού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 25 αιωνόβιοι.

Διαβάστε επίσης:

Το τυρί που χαρίζει μακροζωία

«Συστατικό μακροζωίας» οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια