ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελεύθερη από ιλαρά κηρύχθηκε η αμερικανική ήπειρος

Η αμερικανική ήπειρος είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που κηρύσσεται ελεύθερη από ιλαρά, μια ιογενή νόσο που κάποτε αποτελούσε μία από τις κύριες αιτίες παιδικής θνησιμότητας, ανακοίνωσε η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (OPS).

Ελεύθερη από ιλαρά κηρύχθηκε η αμερικανική ήπειρος

Η ιλαρά, η οποία προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, αποτελεί την πέμπτη πιο μεταδοτική ασθένεια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με εμβόλιο, εξαλείφθηκε από την Αμερική, έπειτα από την εξάλειψη σε αυτή την περιοχή της ευλογιάς το 1971, της πολιομυελίτιδας το 1994 και της ερυθράς το 2015.

Αυτή η υγειονομική επιτυχία έρχεται έπειτα από προσπάθειες είκοσι ετών στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας εμβολιασμών εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (εμβόλιο MMR) σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

«Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μιας δέσμευσης που έγινε το 1994, όταν οι αμερικανικές χώρες δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν την ιλαρά στις αρχές του 21ου αιώνα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια της OPS, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ χαρακτήρισε «ιστορική» την ανακοίνωση για την περιοχή και για όλο τον κόσμο.

bigstock 141142256

Η εξάλειψη της ιλαράς κηρύχθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη νόσο και την ερυθρά κατά την διάρκεια του 55ου Συμβουλίου του OPS/ΠΟΥ που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, με την συμμετοχή υπουργών Υγείας των κρατών της Αμερικής.

Πριν από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού το 1980, η ιλαρά ήταν υπαίτια για περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική, η νόσος ήταν υπεύθυνη για περίπου 102.000 θανάτους το διάστημα μεταξύ 1971 και 1979.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η εξάλειψη της ιλαράς στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική μέσω του εμβολιασμού βοήθησε στην αποτροπή 3,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων και 16.000 θανάτων μεταξύ του 2000 και του 2020, ανέφερε η OPS.

Διαβάστε επίσης:

Ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ: Τι την προκαλεί και ποια τα συμπτώματα

Προσοχή: Ποιος είναι ο πιο μεταδοτικός ιός