ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχητικές οι τάσεις αύξησης της συστολικής πίεσης παγκοσμίως

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει παγκοσμίως ο ρυθμός αύξησης της συστολικής πίεσης του αίματος (του μεγαλύτερου από τους δύο αριθμούς που μετρούν την πίεση), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Ανησυχητικές οι τάσεις αύξησης της συστολικής πίεσης παγκοσμίως

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ανέλυσαν στοιχεία από 844 μελέτες σε 154 χώρες. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους και κάλυπταν την περίοδο 1980-2015.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι σε αυτά τα 35 χρόνια η συστολική πίεση εμφανίζει σαφή ανοδική τάση διεθνώς. Το 2015 εκτιμάται ότι σε διεθνές επίπεδο 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικες –περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός– είχαν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 110 έως 115 mm Hg (δηλαδή 11 έως 11,5), ενώ 874 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κανονική υπέρταση, καθώς η συστολική πίεσή τους ήταν 140 mm Hg (14) ή μεγαλύτερη.

bigstock A digital blood pressure monit 18779735

Η αρτηριακή συστολική πίεση που είναι τουλάχιστον 140 mm Hg έχει συσχετιστεί με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, δυσλειτουργίες των νεφρών και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ η επιδημία παχυσαρκίας επιτείνει το πρόβλημα της υπέρτασης.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η συστολική πίεση, η οποία αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 1990-2015, σχετίζεται με μια αύξηση των θανάτων κατά 1,4 φορές. Σε σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου, η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση θεωρείται η κυριότερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Οι περισσότεροι θάνατοι σχετιζόμενοι με την πίεση το 2015 οφείλονταν σε ισχαιμική καρδιοπάθεια (4,9 εκατομμύρια), αιμορραγικό εγκεφαλικό (2 εκατομμύρια) και ισχαιμικό εγκεφαλικό (1,5 εκατομμύριο). Πέντε χώρες με μεγάλο πληθυσμό εμφανίζονται να έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ή αναπηρίας λόγω υψηλής συστολικής πίεσης: Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία και ΗΠΑ.

Τυπικά, υπέρταση θεωρείται όταν η συστολική πίεση είναι πάνω από 140 mm Hg. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης αρχίζει από τα 115 mm Hg (προ-υπόταση). Οι ειδικοί συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ένα συμβατικό όριο μέχρι το οποίο η πίεση είναι φυσιολογική και αμέσως μετά αρχίζει η υπέρταση, αλλά μάλλον υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση του κινδύνου που αρχίζει πολύ κάτω από τα 140 mm Hg.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πάντως ότι όσοι έχουν συστολική πίεση 115 έως 140 mm Hg πρέπει να παίρνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα. Μπορούν όμως να κάνουν υγιή διατροφή, να ασκούνται και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η «καμουφλαρισμένη υπέρταση» και γιατί είναι επικίνδυνη