ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ. Υγείας: Μόνο από ειδικευμένους δερματολόγους και πλαστικούς η αποτρίχωση με λέιζερ

Μόνο από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής μπορεί να γίνεται χρήση μηχανημάτων αποτρίχωσης λέϊζερ (laser) σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με αφορμή ερωτήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και από ενδιαφερόμενους πολίτες.

Υπ. Υγείας: Μόνο από ειδικευμένους δερματολόγους και πλαστικούς η αποτρίχωση με λέιζερ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, απαγορεύεται στον αισθητικό η διενέργεια ιατρικών πράξεων, είτε με τη υπόδειξη, είτε την καθοδήγηση ή με τη συνεργασία ιατρού οποιασδήποτε ειδικότητας.

Επισημαίνεται ότι, προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών αισθητικής και στο πλαίσιο των μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών μονάδων που λειτουργούν ως πολυδύναμες μονάδες αισθητικής και δίαιτας ή άσκησης, αισθητικής και δίαιτας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μονάδας αδυνατίσματος - διαιτολογικής μονάδας είναι η παρουσία υπεύθυνου ιατρού ειδικότητας παθολόγου ή γενικού ιατρού καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας αυτής.

Σύμφωνα με το από 03-02-2017 Υπηρεσιακό Σημείωμα της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κ.Ε.Σ.Υ. η αποτρίχωση μέσω μηχανημάτων λέϊζερ (laser) «αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης, εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής».

Από το συνδυασμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της ανωτέρω γνωμοδότησης προκύπτει ότι το μηχάνημα αποτρίχωσης λέϊζερ (laser):

α) αποτελεί ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης, εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής και

β) δεν είναι δυνατόν να διενεργείται σε εργαστήριο αισθητικής, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η παρουσία ιατρού σε αυτό. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλείσθε όπως εξετάζετε τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ