ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός υγείας: Ήρθε η ώρα για ένα εθνικό σχέδιο ακόμη και... χωρίς την Πολιτεία

Στην αδήριτη ανάγκη ο τουρισμός υγείας να μεταμορφωθεί σε μία εθνική προσπάθεια και έναν σοβαρό και ρεαλιστικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες, της 2ης Διημερίδας για τον «Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα» που πραγματοποιείται στο Μόντρεαλ Καναδά στις 28 και 29 Μαρτίου.

Τουρισμός υγείας: Ήρθε η ώρα για ένα εθνικό σχέδιο ακόμη και... χωρίς την Πολιτεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η δεύτερη διημερίδα για τον τουρισμό υγείας, οργανώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, την ΚΕΔΕ, ο τομέας ιατρικού τουρισμού του Ινστιούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και την στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας στο Μόντρεαλ.

Ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στην μεγάλη εθνική προσπάθεια όπως την χαρακτήρισε- αυτή της ανάπτυξης των ιατρικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα- η οποία μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία επί 12 μήνες τον χρόνο. Την ίδια ώρα, η χώρα μας, μπορεί να αντλήσει σημαντικό κομμάτι από την παγκόσμια πίτα των υπηρεσιών τουρισμού υγείας. «Εμείς αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, μιλάμε για μία ολοκληρωμένη εθνική προοπτική και μία εθνική στρατηγική, ενώ δεν έχουμε ανάγκη κανέναν νόμο. Δεν θα περιμένουμε κανέναν για να προχωρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ήρθε η ώρα, η πατρίδα μας, εκτός από την μιζέρια και την βαθειά ύφεση 8 ετών, να στραφεί στην ανάπτυξη και στην δημιουργία πλούτου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και συνέχισε μιλώντας για την Ιπποκράτειο επιστήμη που πρώτη η Ελλάδα ανέπτυξε ταυτόχρονα με τις πανανθρώπινες αξίες. Αναφέρθηκε στην αξιοσύνη των Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και στον όρκο του Ιπποκράτη που δίνουν όλοι οι γιατροί σε όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα παράγει καλούς γιατρούς, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς θα πρέπει αυτό, να μεταλαμπαδευθεί σε όλον τον κόσμο, ανέφερε και πρόσθεσε:

Καίτοι το Μόντρεαλ διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας – δημόσιο 100% - εάν κάποιος θέλει να μικρύνει τον χρόνο αναμονής για ορισμένες ιατρικές πράξεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να φανείς χρήσιμη καθώς διαθέτει καλούς επιστήμονες, καλές δομές υγείας και ιδανικό κλίμα.
Οι υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού παγκόσμια, ανέρχονται παγκόσμια σε 30 με 40 δις δολάρια επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι «ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα μας έχει σχέση με την υψηλής τεχνολογίας ιατρική.

Είναι ανάγκη δηλαδή, να έρθει στην χώρα του Ιπποκράτη ο ξένος ασθενής προκειμένου να βρει τους καλύτερους πιστοποιημένους κλάδους με καλό κόστος. Υπάρχουν και άλλες χώρες που παρέχουν τουρισμό υγείας, όπως η Ταυλάνδη για παράδειγμα, αλλά το ερώτημα είναι πόση ασφάλεια παρέχουν κάποιες χώρες.
Η Τουρκία αυτή την στιγμή, διαθέτει 40 πιστοποιημένες δομές, η Ιταλία 20 και η Ταυλάνδη 15».

FullSizeRender2

Ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για προώθηση συνεργειών με ξένα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να έρχονται πολίτες από Σκανδιναβικές χώρες για μερικούς μήνες στην πατρίδα μας.
Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή, ως συλλογική και όχι ατομική, για να είναι προσθετική και να προκύψει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand της χώρας μας και όχι να δουλεύουν μεμονωμένα οι γιατροί και οι επιχειρήσεις.

Ζούμε σε παρακμή και όχι κρίση, συνέχισε ο ομιλητής, τονίζοντας πως η Ελλάδα αφυδατώνεται από μυαλά. Άρα είναι ψευτοδίλημμα για όσους αναρωτιούνται εάν έχει πρόβλημα να έρθει κάποιος στην Ελλάδα.
Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και αποζημίωση ιατρικών πράξεων. Το κλίμα, η μεσογειακή διατροφή, οι υψηλού επιπέδου δομές, η επιστημονική επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, αποτελούν τα δυνατά σημεία της Ελλάδας. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει νωρίτερα. Βάζουμε έναν εθνικό στόχο με συστηματική προσπάθεια να βάλουμε ψηλά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τις δυνάμεις της ΚΕΔΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους γιατρούς, τους επιχειρηματίες, ενώ στην προσπάθειά μας αυτή, θέλουμε εσάς στήριγμα και πρεσβευτές εσείς οι δύο φορές Έλληνες.

Αναφερόμενος στην ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ – πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Νίκος Παγώνης - ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε πως είναι μία ξεχωριστή, διαφορετική και οργανωμένη η ελληνική κοινότητα του Μοντρεάλ, ενώ χαρακτήρισε την διασπορά, ζωντανό κύτταρο της Ελλάδας και όχι ξεχασμένο. Τέλος, ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε άξιους πατριώτες τους Έλληνες του Μόντρεαλ.

Ο πρόεδρος των 150 Ελλήνων γιατρών στο Κεμπέκ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ελλήνων γιατρών του Κεμπέκ - υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται 150 Έλληνες γιατροί στο Κεμπέκ- γεννημένος και μεγαλωμένος στον Καναδά, Παιδίατρος λοιμωξιολόγος, Χρήστος Καράτζιος, υπογράμμισε πως πιστεύει απόλυτα στην εθνική προσπάθεια για την ανάδειξη και την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την στρατηγική αυτή κίνηση αξιοθαύμαστη.

29 3 2017 montreal6s

Η Δρ. Λίλα Αμιράλι καθηγήτρια στο πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας Mc Gill, υπογράμμισε πως παρότι τελείωσε Ιατρική στην Αθήνα και το Μοντρεάλ είναι το σπίτι της, εκτιμά την προσπάθεια της Ελλάδας που γίνεται, δηλαδή να ενώσει τους Έλληνες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο.

Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία, τόνισε, προσθέτοντας πως άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει πολύ επιτυχημένα την ανάπτυξη των υπηρεσιών τουρισμού υγείας και πιστεύει πως και η Ελλάδα μπορεί να το πράξει. Το δημόσιο σύστημα υγείας στο Μόντρεαλ, δεν καλύπτει (δεν αποζημιώνει δηλαδή) οδοντιατρικές πράξεις τόνισε στην συνέχεια, λέγοντας πως στο κομμάτι αυτό, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές συνέργειες Ελλάδας Καναδά. Ας ελπίσουμε το πνεύμα του Ιπποκράτη να φέρει αρκετό τουρισμό στην πατρίδα μας, κατέληξε η κυρία Αμιράλι.

Παγκόσμια ερευνητική πρωτιά

Ο ΓΓ της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, ανέφερε πως τώρα, είναι η μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, μία αγορά με ετήσιο τζίρο 30 δις ευρώ και με δαπάνες υγείας, που αγγίζουν τα 15 με 20 δις ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά 1,5 εκατ. Αμερικανοί ταξίδεψαν για θέματα ιατρικού τουρισμού. Χρειαζόμαστε μία άλλη Ελλάδα, τόνισε, προσθέτοντας πως είμαστε μάρτυρες στην Ελλάδα, μιας μεγάλης εισβολής από υπογόνιμα ζευγάρια.

Σε όλη την Ευρώπη το 2010, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από μισό εκατ. εξωσωματικές, ενώ στην Ελλάδα, είχαν γίνει 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο κ. Πάντος αναφερθηκε επίσης στην νέα ερευνητική του μέθοδο PRP που έχει εκπονήσει ο ίδιος καθώς και ο συνεργάτης του Κ. Σφακιανούδης, η οποία αφορά στην έγχυση αιμοπεταλίων στις ωοθήκες με σκοπό την επανεργοποίηση των ωοθηκών, σε γυναίκες είτε με περιεμμηνόπαυση, είτε με εμμηνόπαυση.

Για την ερευνητική τους αυτή εργασία μάλιστα, το πανεπιστήμιο Bercley της Καλιφόρνια ζήτησε από τον κ. Πάντο και την ομάδα του, να τοποθετηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του πανεπιστημίου, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρα, το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων. Ήδη η είδηση αυτή του πανεπιστημίου Bercley δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στο περιοδικό New Scientist.

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος

Εξάλλου, σε βίντεο που προβλήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επχειρηματιών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισε πως η ελληνική υγεία είναι πολύ υψηλού επιπέδου και πως η χώρα μας με συνάθροιση δυνάμεων, πρέπει να γίνει brand στον τουρισμό υγείας. Στο μήνυμά του ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην κάρτα υγείας - με πλήθος προνομίων- που προσφέρει ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών για τους Έλληνες της διασποράς.

Ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, διαθέτει σήμερα 8 υπερσύγχρονα νοσοκομεία, 1200 κλίνες και 3.000 εργαζομένους.

Το πρόσωπο της Διασποράς στο Μόντρεαλ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, ανέφερε πως είναι μεγάλη του χαρά, η πόλη του Μόντρεαλ να φιλοξενεί την διημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό.

Το Μόντρεαλ διαθέτει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και παρότι έχουμε ένα 100% δημόσιο σύστημα, υπάρχουν δυνατότητες συνεργειών, προκειμένου να ταξιδέψουν οι Καναδοί πολίτες στην Ελλάδα και να τύχουν των υπηρεσιών υγείας από Έλληνες γιατρούς. Τέλος, ευχαρίστησε τον ΙΣΑ που έχει συμπεριλάβει το Μόντρεαλ στην αποστολή τους.

Να σημειωθεί, ότι οι διημερίδες υγείας θα συνεχισθούν τον ερχόμενο μήνα στο Σικάγο, τέλος Μαίου στην Ιθάκη και αργότερα στην Αυστραλία, όπου θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των επαφών της ελληνικής πλευράς με την Ομογένεια!

29 3 2017 montreal4