ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινέζοι ερευνητές αποκωδικοποίησαν το DNA του τσαγιού

Κινέζοι ερευνητές αποκωδικοποίησαν το DNA του τσαγιού

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Κινέζοι επιστήμονες, αναφορικά με το αγαπημένο τους ρόφημα που δεν είναι άλλο, από το τσάι.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μετά από επίπονες προσπάθειες άνω των πέντε ετών, κατάφεραν να προχωρήσουν στην πρώτη αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του δέντρου του τσαγιού, της Καμέλια της σινικής (Camellia sinensis), από την οποία προέρχονται το μαύρο και το πράσινο τσάι, καθώς και άλλες ποικιλίες.

Παρά την τεράστια δημοφιλία του τσαγιού διεθνώς, οι επιστήμονες δεν ήξεραν έως σήμερα, πολλά πράγματα για το ίδιο το δέντρο του, το οποίο παράγει τα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και καφεΐνη, φύλλα από όπου προέρχεται το τσάι. Το γένος της Καμέλιας περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη φυτών, από τα οποία μόνο δύο μεγάλες ποικιλίες καλλιεργούνται εμπορικά για την παραγωγή του τσαγιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή των φυτών Λίτσι Γκάο του Ινστιτούτου Βοτανικής της Κουμίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής βιολογίας "Molecular Plant", ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα «προσχέδιο» του DNA του τσαγιού, το οποίο θα ολοκληρωθεί στην πορεία.

Μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι το γονιδίωμα του τσαγιού είναι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Έχοντας μήκος περίπου 3,02 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος σε σχέση με το γονιδίωμα του φυτού του καφέ (καφεόδεντρου) και πολύ πιο μεγάλο από τα περισσότερα είδη φυτών, των οποίων έχει «διαβαστεί» το DNA.

Διαβάστε ακόμη:

Τέσσερα ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια!

Τσάι με 3 συστατικά που καίει το λίπος