ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιο υγιείς οι παντρεμένοι, αλλά γιατί;

Παρά τα αντικρουόμενα συμπεράσματα πολλών ερευνών για τα οφέλη του γάμου για την υγεία, νέα έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία από τους εργένηδες.

Πιο υγιείς οι παντρεμένοι, αλλά γιατί;

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους, οι ερευνητές από το Aston Medical School στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που είχαν νοσήσει κατά το χρονικό διάστημα 2000 έως 2013.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 60 έτη και η πορεία της υγείας του καθενός είχε παρακολουθηθεί για ένα διάστημα 5 ετών.

couple

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο γάμος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης τύπου 2.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή στο πλαίσιο του γάμου οι δύο σύντροφοι δέχονται τη φροντίδα και την ενθάρρυνση του έτερού τους ήμισυ με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να παίρνουν τα φάρμακά τους, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται πιο τακτικά.

Όπως έδειξε η έρευνα, συγκριτικά με τους αντίστοιχους εργένηδες ασθενείς, όσοι ασθενείς ήταν παντρεμένοι και είχαν υψηλή χοληστερίνη ήταν κατά 16% πιο πιθανό να επιβιώσουν μετά το πέρας της περιόδου που εξετάστηκε, όσοι διαβητικοί ήταν παντρεμένοι κινδύνευαν κατά 14% λιγότερο να πεθάνουν, ενώ οι παντρεμένοι ασθενείς που έπασχαν από υπέρταση είχαν κατά 10% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Paul Carter, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνά μας έδειξε ότι ο γάμος παρέχει ένα είδος προστασίας όσον αφορά την υγεία των δύο συντρόφων, η οποία οφείλεται στον έλεγχο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου χάρη στη φροντίδα και στη στήριξη των συντρόφων μεταξύ τους».

Και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματα δεν θα πρέπει να τα δούμε ως έναν επιπλέον λόγο για να παντρευτούμε, αλλά ως μια παρότρυνση να δημιουργήσουμε ισχυρά δίκτυα υποστήριξης με τις οικογένειες και τους φίλους μας».

Παλαιότερη μελέτη των ίδιων ερευνητών είχε δείξει ότι οι παντρεμένοι έχουν 71% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και 14% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου λόγω... γάμου

Γάμος: Έρευνα βρήκε το μυστικό για να τον σώσετε