ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνουν οι τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος - Σε εξέλιξη η αυτεπάγγελτη έρευνα

Κλείνουν οι τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος - Σε εξέλιξη η αυτεπάγγελτη έρευνα

Χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) οι οποίες σύμφωνα με πόρισμα Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, θα πρέπει να κλείσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ιδιωτικές τράπεζες ΟΠΑ, δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας, δεν διαθέτουν πιστοποίηση από αρμόδιο οργανισμό, και δεν είναι γνωστές οι συνθήκες φύλαξης του γενετικού υλικού.

Στο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες λήψης, επεξεργασίας και αποθήκευσης των μονάδων ΟΠΑ στις ιδιωτικές τράπεζες δεν είναι γνωστές. Να σημειώσουμε, ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 10 ιδιωτικές τράπεζες ΟΠΑ οι οποίες διαθέτουν άδεια ως απλές και μόνο επιχειρήσεις από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «η χρησιμοποίηση ΟΠΑ για προσωπική – αυτόλογη χρήση δεν ενδείκνυται, γιατί η πιθανότητα αυτόλογης μεταμόσχευσης στα πρώτα 20 έτη της ζωής είναι μηδαμινή». Η αυτόλογη μεταμόσχευση δεν μπορεί να θεραπεύσει τις υψηλού κινδύνου λευχαιμίες της παιδικής ηλικίας και των ενηλίκων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση γενετικών νοσημάτων.

Στο ίδιο πόρισμα τονίζεται ότι η ιδιωτική φύλαξη του ΟΠΑ για προσωπική χρήση δεν συστήνεται από καμία επιστημονική εταιρεία και κανέναν διεθνή οργανισμό. Απεναντίας, όπως τονίζεται στο πόρισμα, «οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες (Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων Αίματος και Μυελού Οστών, Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες) υποστηρίζουν τη δωρεά του ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες για αλλογενή μεταμόσχευση».

Αυτεπάγγελτη έρευνα από το Συνήγορο του Πολίτη

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για την υπόθεση με τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, η οποία και ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2017. 

Η έρευνα αφορά την εξασφάλιση προστασίας του βιολογικού υλικού από ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) που παύουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τα μέτρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες έλαβαν και προγραμματίζουν να λάβουν, την τήρηση των βασικών δικαιωμάτων χρηστών υπηρεσιών υγείας, τις διαδικασίες αδειοδότησης των ιδιωτικών τραπεζών ΟΠΑ και τις διαδικασίες και τα μέτρα ελέγχου που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η θέση του ομίλου Υγεία

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τις καταγγελίες πολιτών για την ενημέρωσή τους με ηλεκτρονικό μήνυμα από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης βλαστοκυττάρων (πρόκειται για την Stem Ηealth Hellas ΑΕ) ότι θα διακόψει τη λειτουργία της.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Υγεία ο οποίος φιλοξενούσε την πραπάνω ιδιωτική τράπεζα, σε ανακοίνωσή του στις 26 Ιουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων, «την ανάγκη τα αρμόδια κρατικά όργανα, να συνδράμουν θεσμικά ώστε να υπάρξει Φορέας, που θα αναλάβει το σύνολο των δειγμάτων (βλαστοκύτταρα), που βρίσκονται στο μισθωμένο χώρο της STEM HEALTH HELLAS A.E. εντός του ΥΓΕΙΑ, προκειμένου αφενός να διασφαλισθούν αυτά, αφετέρου να δοθούν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των οικογενειών, επισημαίνει το ιδιωτικό νοσηλευτήριο».

Ταυτόχρονα το Υγεία, υπογραμμίζει την ανάγκη ορισμού εξειδικευμένου και πιστοποιημένου στην διαδικασία φύλαξης βλαστοκυττάρων επιστημονικού προσωπικού, ώστε να διασφαλισθεί η ορθή διαχείριση του εν λόγω βιολογικού υλικού.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΓΕΙΑ: Να υπάρξει φορέας που θα αναλάβει τα βλαστοκύτταρα της STEM HEALTH HELLAS A.E.

Εξωσωματική στην Ελλάδα: Τι αλλαγές φέρνει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Παιδικοί καρκίνοι: Ανοδική τάση στα περιστατικά την τελευταία δεκαετία

BEST OF NETWORK

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον

Καιρός - Αρναούτογλου: «Προσοχή! Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθούν τα μοντέλα»

Νταϊάνα: Το άδοξο τέλος της θλιμμένης πριγκίπισσας και οι θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το δυστύχημα

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Έρχεται και τρίτο κύμα - Μην περιμένετε σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα

Lockdown: Ανοίγουν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας τα μαγαζιά με εποχικά είδη - Πώς θα λειτουργούν

Colpo grosso με τα Αrleigh Burke - Αίτημα στις ΗΠΑ για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά

Survivor - Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι Διάσημοι, πάει για... βόμβα ο Ιλιτζαλί

Η ερειπωμένη βίλα που γυρίστηκε η «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης» (video)

Big Brother αποχώρηση: Η ανατροπή και τα κλάματα (video)

Το «Χαμένο Σμήνος» και η «γέννηση» του Τριγώνου των Βερμούδων

Ο καιρός σήμερα Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου

«Το πνεύμα του κακού»: Η... κατάρα της ταινίας, πέντε ηθοποιοί πέθαναν - Η θεωρία των σκελετών!