ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Έλληνες προτιμούν άλλες χώρες για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής & καλλυντικών

Την πλάτη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα φαρμακεία, γυρνούν οι Έλληνες, όσον αφορά στην αγορά καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς επιλέγουν να τα παραγγείλουν μέσω διαδικτύου ή να τα φέρουν, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες προτιμούν άλλες χώρες για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής & καλλυντικών

Ήδη το φαινόμενο έχει ενταθεί τόσο πολύ, που ο ΕΟΦ δέχεται καθημερινά περί τις 120 αιτήσεις για εκτελωνισμό, όταν παλαιότερα ο ρυθμός δεν ξεπερνούσε τις 8-10 αιτήσεις ημερησίως. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σήμερα σε αναμονή πάνω από 2.500 αιτήσεις εκτελωνισμού μόνο για συμπληρώματα διατροφής που βρίσκονται στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε προς τους ενδιαφερόμενους ότι έγκριση για τον εκτελωνισμό συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων δίνεται με την κατάθεση των παρακάτω δικαιολογητικών, εφόσον πρόκειται για προσωπική χρήση:

- Αίτηση εκτελωνισμού

- Υπεύθυνη Δήλωση

- Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα)

- Σύνθεση προϊόντων

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που ισχύει από το 2004:

1. Ο εκτελωνισμός μικροδεμάτων με φάρμακα για προσωπική χρήση γίνεται από τα τελωνεία της χώρας, στα οποία θα κατατίθενται:

α) υπεύθυνη δήλωση του ασθενούς ότι το φάρμακο προορίζεται για προσωπική χρήση και ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει

β) συνταγή γιατρού, στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα φάρμακα και η ασθένεια

γ) σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνταγή γιατρού, γεγονός πολύ πιθανόν για χρόνιες παθήσεις ή για ΜΗΣΥΦΑ, τότε θα δίνονται μόνο με την υπεύθυνη δήλωση.

Η ποσότητα στο μικροδέμα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο συσκευασίες ανά φάρμακο για μέχρι πέντε φάρμακα.

2. Ο εκτελωνισμός μικροδεμάτων με καλλυντικά για προσωπική χρήση γίνεται από τα τελωνεία της χώρας, στα οποία θα κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι το φάρμακο προορίζεται για προσωπική χρήση και ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει. Η ποσότητα να μην υπερβαίνει τις τρεις συσκευασίες ανά μικρόδεμα.

3. Ο εκτελωνισμός μικροδεμάτων με συμπληρώματα διατροφής για προσωπική χρήση γίνεται από τα τελωνεία της χώρας, στα οποία θα κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση ότι προορίζονται για προσωπική χρήση, δεν περιέχουν απαγορευμένες ουσίες και ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει.
Η μη ύπαρξη κατά περίπτωση απαγορευμένων ουσιών θα αναφέρεται στο δελτίο του Χημείου, το οποίο ούτως ή άλλως θα πρέπει να ζητείται από τα τελωνεία.

Η ποσότητα να μην υπερβαίνει τις τρεις συσκευασίες ανά μικρόδεμα για το σύνολο των προϊόντων του μικροδέματος, δεδομένου ότι είναι προϊόντα που δεν προορίζονται για θεραπεία.

Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος & ΕΟΦ

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΦ: Προσοχή σε επικίνδυνα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής



ΕΟΦ: Αποσύρονται 37 καλλυντικά & αρώματα από την Ευρώπη