ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φετινό αποτύπωμα της ΔΕΘ: Όλα για την ανάπτυξη, λίγα για τους αδύναμους, απούσα η υγεία

Με την επίσκεψή του στο περίπτερο 15 του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα όπου έγινε και ο ίδιος εθελοντής δότης Μυελού των οστών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το μοναδικό του στίγμα για την υγεία, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το φετινό αποτύπωμα της ΔΕΘ: Όλα για την ανάπτυξη, λίγα για τους αδύναμους, απούσα η υγεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και αυτό, διότι σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά και στην συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας, δεν έκανε καμία αναφορά στα μείζονα ζητήματα υγείας που ταλανίζουν τη χώρα, τους πολίτες και τους υγειονομικούς. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό, ότι καίτοι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έληξε η προκήρυξη για την στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της ΠΦΥ –και λογικά το υπ. Υγείας θα είχε τα στοιχεία από το μεσημέρι του Σαββάτου- ο Πρωθυπουργός δεν έκανε κάποια αναφορά. Γιατί άραγε;

Η μόνη αναφορά για το κοινωνικό κράτος, ήταν όταν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την Κυριακή, επεσήμανε, ότι από το 2019, θα υπάρξει ελάφρυνση όσων έχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα, υπογράμμισε, να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

«Η δυνατότητα αυτή, εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.
Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα, μάταια ανέμεναν τόσο οι παρευρισκόμενοι στη ΔΕΘ, όσο και οι πολίτες από τους δέκτες τους, να ειπωθεί κάποια κουβέντα ή φράση για τα δημόσια νοσοκομεία, τη δημόσια υγεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ με τον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό ασθενοφόρων και συχνά πολύ παλιών (με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ τους) τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, το προσφυγικό κλπ. Ας είναι και έτσι...

Τουλάχιστον ανακαλύψαμε έστω και τώρα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την αδήριτη ανάγκη για ανάπτυξη.

Η αρχή της ανάπτυξης με τη Γαλλία

Και ίσως η αρχή να γίνει με τη Γαλλία για την τόνωση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων, καθώς η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έδωσε το έναυσμα για να μπουν σε τροχιά δημιουργικής σκέψης και έρευνας, ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως προέκυψε από τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, και όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Apivita Νίκος Κουτσιανάς, η αρωματοθεραπεία, η βοτανική Ιατρική, η διατροφή και οι ιαματικές πηγές, αποτελούν πεδία πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των ελληνογαλλικών επιχειρηματικών σχέσεων.

Το ζητούμενο είναι να γίνουν συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών και να μην ανταγωνιζόμαστε τους εαυτούς μας και τις ελληνικές επιχειρήσεις, συνεχίζει ο κ. Κουτσιανάς και προσθέτει: Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και η τροφή σου το φάρμακό σου.
Επίσης αυτό που χρειαζόμαστε, είναι εθνική συναίνεση και συνεννόηση και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψουμε τα πολιτικά κόμματα και τους κυβερνώντες, καταλήγει.

Να θυμίσουμε, πως την περασμένη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Apivita στο Μαρκόπουλο όπου και εξήρε την δύναμη της καινοτομίας και της δημιουργικής πνοής που πνέει στην εταιρεία!

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα: Ναι στις επενδύσεις, Ναι στον Μακρόν, αλλά Ναι στην υγεία & το κοινωνικό κράτος



Όταν ο Τσίπρας ανακαλύπτει με ενθουσιασμό το ελληνικό επιχειρείν - Επίσκεψη στην Apivita

Στελέχωση ΤΟΜΥ: Κλείνει απόψε τα μεσάνυχτα η προκήρυξη - Τι θα αποφασίσουν οι γιατροί;

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι άλλα ψέματα και ΘΑ... κύριε Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ