ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκύκλιος Μπασκόζου για αλλαγή διατροφικών συνηθειών

Σειρά μέτρων αναφορικά με την τήρηση των διατροφικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί πρόσφατα, ζητά από τα νοσοκομεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, με εγκύκλιό του.

Εγκύκλιος Μπασκόζου για αλλαγή διατροφικών συνηθειών

Ειδικότερα, με την εν λόγω εγκύκλιο, ο ΓΓ επιχειρεί να αλλάξει το διατροφικό προφίλ και τις κακές συνήθειες του Έλληνα, οι οποίες ευθύνονται για σοβαρά νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνοι (ακόμη και σπάνιοι), χρόνιες πνευμονοπάθειες και σακχαρώδης διαβήτης 2. Οι κυριότεροι παράγοντες για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τα παραπάνω νοσήματα, είναι το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και η κατάχρηση αλκοόλ.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το αυξημένο σωματικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, κορεσμένων και trans λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, καθώς και η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου και πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας.

Επιπλέον, τα ποσοστά υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους είναι πολύ υψηλά ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), σχεδόν μισό εκατ. Ελληνόπουλα θα είναι υπέρβαρα μέχρι το 2025, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, σε μία χώρα όπου κυριαρχεί η Μεσογειακή Διατροφή και το καλό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να μας προτρέψει σε άφθονη άσκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.

Έτσι, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας υιοθετεί τις διατροφικές συστάσεις για γενικό πληθυσμό και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παιδιά, έφηβοι, έγκυες, ακόμη και άτομα άνω των 65 ετών), όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Δημιουργία και Ευρεία Διάχυση Γενικού και Ειδικών Εθνικών Διατροφικών Οδηγιών – Ευ Δια…Τροφήν».

Διαβάστε ακόμη:

Σχεδόν μισό εκατ. Ελληνόπουλα παχύσαρκα μέχρι το 2025

Γιατί η παχυσαρκία είναι νόσος

Τα υπέρβαρα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης ως ενήλικες