ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τα υπέρβαρα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης ως ενήλικες

Τα υπέρβαρα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης ως ενήλικες

Στην σημερινή εποχή δεν είναι δύσκολο δυστυχώς ένα παιδί να είναι υπέρβαρο, όπως δείχνει μια νέα μελέτη και το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από την παιδική τους ηλικία, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν κανονικό βάρος αντιμετώπισαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης στην ενηλικίωσή τους,  σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ.

Η μελέτη ωστόσο δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία προκαλεί κατάθλιψη. Αλλά προηγούμενες αναφορές επιβεβαιώνουν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης οι νέοι που πάσχουν από παχυσαρκία. «Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καταθλιπτικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν κανονικό βάρος», δήλωσε ο συγγραφέας της αμερικανικής μελέτης.

Περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα και σχεδόν ένα στα πέντε είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης είναι περίπλοκη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που δεν προσαρμόζονται με το ιδανικό σωματικό τους βάρος έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει συσχετιστεί με επακόλουθη κατάθλιψη.

Οι συμμετέχοντες σε μία μελέτη παρακολούθησης είχαν ηλικία κατά μέσο όρο 75 ετών. Τα στοιχεία τους για το βάρος και το ύψος της παιδικής τους ηλικίας, ελήφθησαν από τα σχολικά αρχεία, ενώ τα δεδομένα για την ποιότητα της μέσης ζωής τους προέρχονταν από προηγούμενη μελέτη.

Ο δείκτης μάζας σώματος τους (ΔΜΣ) ήταν μεταξύ 25 και 29,9 και θεωρήθηκαν υπέρβαροι. Ο ΔΜΣ είναι μία αναλογία που βασίζεται στο ύψος και το βάρος του κάθε συμμετέχοντα και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό βάρος κατά την παιδική ηλικία, είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης της μετέπειτα κατάθλιψης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν ένα υγιέστερο βάρος.

Ο Τζέιμς Ζέρβιος είναι εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ενέργειας για την Παχυσαρκία, μιας οργάνωσης υπεράσπισης ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία.

Δήλωσε λοιπόν, ότι εάν η διατροφική οργάνωση στην οικογένεια αλλάξει, δηλαδή εάν ξεκινήσουν οι γονείς να εφαρμόζουν υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά τους, αυτομάτως όλη η οικογένεια θα ακολουθεί ένα πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μιλήσετε με το παιδί σας σχετικά με το θέμα αυτό και να ερευνήσετε εάν είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολείο ή αν φοβάται και απογοητεύεται όταν έρχεται η ώρα να πάει στο σχολείο. Αυτό μπορεί προφανώς να επηρεάσει την ευημερία και την ψυχική υγεία του παιδιού.

 Διαβάστε ακόμη:

Όταν το άγχος και η κατάθλιψη «συγκαλύπτουν» ένα σωματικό πρόβλημα

Τα διατροφικά λάθη που επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Περιττά κιλά στην εφηβεία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού