ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσθμα: Μελέτη υπό πραγματικές συνθήκες ανοίγει νέους δρόμους για ασθενείς και γιατρούς

Είναι γνωστό πως η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει χτυπήσει πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία.

 

Άσθμα: Μελέτη υπό πραγματικές συνθήκες ανοίγει νέους δρόμους για ασθενείς και γιατρούς

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το γεγονός, ότι πολλοί ασθενείς και δη χρονίως πάσχοντες, δεν έχουν μόνο μειώσει, αλλά έχουν σταματήσει τις θεραπείες τους, καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και όλοι γνωρίζουμε κυρίως οι γιατροί, πόσο πίσω (θεραπευτικά), μπορεί να πάει ένας ασθενής με χρόνιο και σοβαρό νόσημα, ακολουθώντας την τακτική αυτή. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με άσθμα, ή ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) όταν σταματήσει ξαφνικά τη θεραπεία του, κινδυνεύει σοβαρά να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο με παροξύνσεις της νόσου. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που σταμάτησαν τη θεραπεία τους λόγω κακών οικονομικών, αναγκάστηκαν να μπουν στο νοσοκομείο για οξυγονοθεραπεία, γεγονός επιβαρυντικό και για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα υγείας. Και δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που έχουν κόψει τα φάρμακά τους. Φανταστείτε δε, ότι πλέον, με τις καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφορούν για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ένας ασθενής, είναι σαν μην πάσχει καθόλου από τη νόσο. Επομένως, ένας καλά ρυθμισμένος ασθενής, έχει πολλαπλά οφέλη.

Τα παραπάνω σημαντικά στοιχεία, αναφέρει στο onmed, ο κ. Γεώργιος Χειλάς, Επικουρικός Επιμελητής, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Παρουσιαστής της 1ης προοπτικής, συγκριτικής, effectiveness μελέτης στο άσθμα (μελέτη SLS), στο πλαίσιο του 26ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. . Ο κ. Χειλάς, ασχολείται ερευνητικά με την αξιολόγηση της φλεγμονής των αεραγωγών στα αποφρακτικά νοσήματα του πνεύμονα με μη επεμβατικές μεθόδους, έχοντας πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης,ενώδιετέλεσε συντονιστής της Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε. επί 6 συνεχή χρόνια.

Μία σημαντική μελέτη υπό πραγματικές συνθήκες

Μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις στο Συνέδριο Πνευμονολογίας (ERS), ήταν αυτή των αποτελεσμάτων της μελέτης Salford Lung Study (SLS) για το άσθμα, η οποία δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα και στην επιστημονική έκδοση The Lancet, που δίνει την ευκαιρία στην ιατρική κοινότητα να επανεξετάσει την αντιμετώπιση και διαχείριση του άσθματος. Τα θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη Salford Lung Study (SLS) στο άσθμα, ανακοίνωσε η GSK

Η εν λόγω μελέτη εξαιτίας του πρωτοποριακού σχεδιασμού της, επιτρέπει στους ειδικούς να αξιολογήσουν τις θεραπείες για το άσθμα υπό πραγματικές συνθήκες (real life data), συμπληρώνοντας έτσι τα όσα γνωρίζουν μέσω των συμβατικών κλινικών μελετών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέδειξε ότι μια νεότερη θεραπεία για το άσθμα, που οι ασθενείς μπορούν για πρώτη φορά, να λαμβάνουν μία μόνο φορά την ημέρα, μέσω μιας απλής και αποτελεσματικής εισπνευστικής συσκευής (θεραπεία με συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης/βιλαντερόλης), διπλασιάζει τις πιθανότητες να επιτύχουν οι ασθενείς έλεγχο ή / και κλινικά σημαντική βελτίωση του ελέγχου του άσθματος σε σχέση με την καθιερωμένη μέχρι σήμερα θεραπεία (εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ICS) χορηγούμενα ως μονοθεραπεία ή ως συνδυασμό ICS/LABA (ICS με ένα Βήτα Αγωνιστή Μακράς Δράσης).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς με άσθμα μπορούν πλέον να ελπίζουν σε λιγότερα συμπτώματα (με βασικότερο τη δύσπνοια), λιγότερες νυχτερινές αφυπνίσεις, μικρότερη ανάγκη για επιπλέον εισπνοές (ως θεραπεία ανακούφισης), καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες μέρες απουσίας από τη δουλειά ή το σχολείο.

Η συμμόρφωση των ασθενών σημαντική στο άσθμα και στη ΧΑΠ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ο κ. Χειλάς, επισημαίνει ότι πρόκειται πράγματι για πολύ σημαντικά αποτελέσματα κυρίως για το γεγονός, ότι είναι μία μελέτη real life. Το βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη, είναι ο κρίσιμος ρόλος της συμμόρφωσης στη θεραπεία. Διότι εάν ο ασθενής, δεν συμμορφωθεί τότε θα εμφανίσει παροξύνσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και ο ίδιος ο ασθενής και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Και θα πρέπει να σας πω, ότι σύμφωνα με έρευνα της GSK, το ετήσιο κόστος για την ΧΑΠ ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, την ώρα που χάνονται 17 ημέρες εργασίας, τονίζει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Επομένως, το θέμα της συμμόρφωσης, είναι εξαιρετικά λεπτό και ζωτικό για όλους, την ώρα μάλιστα, που οι πόροι μας με δεδομένη την παρατεταμένη ύφεση, είναι περιορισμένοι».

Καινοτόμα θεραπεία με λιγότερα συμπτώματα

Στην συνέχεια ο κ. Χειλάς αναφέρεται στη δυναμική των νέων θεραπειών (το εν λόγω σκεύασμα κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια), τα οποία άλλαξαν στην κυριολεξία τον ρου της νόσου. Ξέρετε, ο ασθενής με άσθμα με την συγκεκριμένη θεραπεία, είναι πλήρως ελεγχόμενος, είναι πράγματι, σαν να μην υπάρχει καν η ασθένεια. Το γεγονός ότι ένας ασθενής με μία χρόνια νόσο όπως ΧΑΠ και άσθμα, έχει μία ποιοτική καθημερινότητα και δεν νοιώθει άρρωστος, αποτελεί μείζον ζήτημα για τον ίδιο, για το περιβάλλον του και το σύστημα υγείας.

Η καινοτόμος μελέτη, της οποίας τα πρωταρχικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το Μάιο, κατέδειξε ότι η έναρξη θεραπείας με συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης «FF»/ βιλαντερόλης «VI» ή «FF/VI» 92/22mcg ή 184/22mcg άπαξ ημερησίως υπερείχε της καθιερωμένης θεραπείας όσον αφορά στην επίτευξη σταθερής βελτίωσης στον έλεγχο του άσθματος του ασθενούς στη διάρκεια των 12 μηνών της μελέτης, όπως μετρήθηκε με το Τεστ Ελέγχου Άσθματος (ACT), συγκριτικά με τους ασθενείς που συνέχισαν τη λήψη των φαρμάκων της καθιερωμένης θεραπείας. Ως βελτίωση, ορίστηκε συνολική βαθμολογία ACT ≥20 ή αύξηση ≥3 από την έναρξη της μελέτης. Σημαντικά στατιστικά ευρήματα παρατηρήθηκαν επίσης στις 12, 40 και 52 εβδομάδες.

Η μελέτη σχεδιάστηκε ώστε να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου για το άσθμα όταν χρησιμοποιείται με ελάχιστη παρέμβαση σε μία ευρεία ομάδα ανθρώπων με άσθμα, αντανακλώντας πιστά το πώς αντιμετωπίζονται στην καθημερινή κλινική περίθαλψη τυπικοί ασθενείς με άσθμα. Όσον αφορά στο κύριο καταληκτικό σημείο στις 24 εβδομάδες, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ασθενών με συμπτωματικό άσθμα που άρχισαν θεραπεία με FF/VI πέτυχαν καλύτερο έλεγχο του άσθματός τους (71%), σε σύγκριση με τους ασθενείς που συνέχισαν την καθιερωμένη θεραπεία (56%), (αναλογία πιθανοτήτων 2,00, 95% CI 1,70, 2,34, p<0,001). Η καθιερωμένη θεραπεία περιελάμβανε εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ICS) χορηγούμενα ως μονοθεραπεία ή ως συνδυασμός ICS/LABA (ICS με ένα Βήτα Αγωνιστή Μακράς Δράσης). Αυτή η βελτίωση στον έλεγχο του άσθματος με FF/VI ήταν σταθερή στο χρόνο και ανεξάρτητη από το αν η καθιερωμένη θεραπεία των ασθενών ήταν ICS ή ICS/LABA.

Οι δευτερεύουσες αναλύσεις έδειξαν ότι, εκτός από τον καλύτερο έλεγχο του άσθματος, οι ασθενείς που άρχισαν θεραπεία με FF/VI πέτυχαν επίσης υψηλότερες βαθμολογίες ποιότητας ζωής (όπως μετρήθηκαν μέσω του Ερωτηματολογίου για την Ποιότητα Ζωής στο Άσθμα, AQLQ), και είχαν χαμηλότερο αντίκτυπο στην ικανότητά τους για εργασία και στη συμμετοχή σε δραστηριότητες (όπως μετρήθηκε μέσω του Ερωτηματολογίου για τον Περιορισμό της Παραγωγικότητας στην Εργασία και της Δραστηριότητας, WPAI):

Ο Ashley Woodcock, Lead Investigator, Professor of Respiratory Medicine and Clinical Director for Respiratory Medicine, University Hospital of South Manchester and University of Manchester, με αφορμή τη μελέτη τόνισε μεταξύ άλλων: «Το άσθμα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην καθημερινότητα των ατόμων, από την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου, έως την άσκηση, τη δουλειά ή το σχολείο. Δυστυχώς, τα άτομα με άσθμα συχνά δεν συνειδητοποιούν τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτούς τους τομείς της ζωής τους. Αυτός είναι ο λόγος που η έρευνα, όπως οι Μελέτες Salford Lung Studies, αποτελούν σημαντικά εργαλεία που βοηθούν την ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίσει το άσθμα με τρόπο που έχει θετική επίδραση στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την εξουθενωτική πάθηση. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Lancet δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης την οποία θεωρώ πρωτοποριακή».

Διαβάστε ακόμη:

Δραματική αύξηση των εμφραγμάτων στην Ελλάδα της κρίσης - Άνεργοι & ανασφάλιστοι οι στόχοι

Άσθμα: Το 50% των ασθενών δηλώνουν ψυχολογικά επιβαρυμένοι

ΧΑΠ: Τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030