ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλετε να προλάβετε το Αλτσχάιμερ; Μάθετε ξένες γλώσσες!

Τα άτομα που μιλάνε δύο γλώσσες κινδυνεύουν λιγότερο από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα ευρήματα καναδικής επιστημονικής μελέτης.

Θέλετε να προλάβετε το Αλτσχάιμερ; Μάθετε ξένες γλώσσες!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ εστίασαν στις επιδράσεις της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν ολόκληρο τον εγκέφαλο και εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης για να μετρήσουν το πάχος του φλοιού και την πυκνότητα του ιστού σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν τις περιοχές που ελέγχουν τη γλώσσα και τη γνωστικότητα στις εμπρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου και σε δομές του μεσαίου κροταφικού λοβού που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μνήμη, και οι οποίες είναι γνωστό ότι ατροφούν στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση.

alzheimer

Το δείγμα αποτελούνταν από 34 μονόγλωσσους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση, 34 πολύγλωσσους με ήπια γνωστική εξασθένηση, 13 μονόγλωσσους με νόσο Αλτσχάιμερ και 13 πολύγλωσσους με νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η ανάλυση δείχνει ότι τα πολύγλωσσα άτομα είναι ικανά να αντισταθμίσουν την σχετιζόμενη με τη νόσο Αλτσχάιμερ απώλεια ιστού αναπτύσσοντας εναλλακτικά δίκτυα ή άλλες εγκεφαλικές περιοχές για την επεξεργασία της μνήμης», εξηγεί η Ναταλί Φιλιπ, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του καναδικού πανεπιστημίου.

«Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες είχαν γίνει στην εγκεφαλική δομή υγιών νέων ατόμων ή ηλικιωμένων», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «η μελέτη μας ενισχύει την υπόθεση ότι όταν το άτομο μιλά δύο γλώσσες "γυμνάζονται" συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές και μπορεί να αυξηθεί το πάχος του φλοιού και η πυκνότητα της φαιάς ουσίας. Επίσης αποδείξαμε ότι οι δομικές αυτές διαφορές μπορούν να εντοπιστούν στους εγκεφάλους πολύγλωσσων ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση».

Και καταλήγει λέγοντας ότι, «η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι τα άτομα που μιλούν περισσότερες από μια γλώσσες είναι ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που συντελούν στην γνωστική αντιστροφή παθολογικών ή αλλαγών που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuropsychologia.

Διαβάστε επίσης:

Μνήμη: Με πόση γυμναστική και σε πόσο χρόνο θα τη βελτιώσετε

Τι πρέπει να τρως για να έχεις «καθαρό» μυαλό και καλύτερη συγκέντρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ