ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι προκλήσεις & οι τελευταίες εξελίξεις για διατροφή & ασθένειες σε ημερίδα του ΕΛΙΓΑΣΤ

Όλες οι προκλήσεις & οι τελευταίες εξελίξεις για διατροφή & ασθένειες σε ημερίδα του ΕΛΙΓΑΣΤ

Με αυξημένη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε η 13η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Συνάντηση του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ), η οποία διεξήχθη από τις 23 έως 25 Φεβρουαρίου, στην Αίγλη Ζαππείου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ευρύ φάσμα επίκαιρων θεμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, Ευάγγελος Ακριβιάδης ανέφερε: «Το εκπαιδευτικό βήμα της Ετήσιας Εκπαιδευτικής Συνάντησης του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ αποτελεί πλέον θεσμό στις επιστημονικές δραστηριότητες της Γαστρεντερολογικής-Ηπατολογικής κοινότητας της χώρας μας, πνευματική παρακαταθήκη του αείμνηστου ιδρυτή του Ιδρύματος Δημήτρη Καραμανώλη και εκ παραδόσεως περιλαμβάνει στο επιστημονικό της πρόγραμμα θέματα κλινικού ενδιαφέροντος αιχμής για τον Κλινικό Ιατρό και Διατροφολόγο».

Στο επιστημονικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν επίκαιρα θέματα διατροφής, που σχολιάσθηκαν από γιατρούς και διατροφολόγους. Η σημασία των διαιτητικών ινών, η χρήση αλκοόλ, ο ρόλος του καφέ στο πεπτικό, η ευαισθησία στη γλουτένη, ο ρόλος της δίαιτας χωρίς γλουτένη, τα 3-D εκτυπωμένα τρόφιμα, αλλά και η διατροφή σε ασθενείς με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, κίρρωση, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn), αποτέλεσαν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Οι εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και η χρήση νέων παραγόντων, καθώς και η ολιστική προσέγγιση στο συχνότερο ηπατικό νόσημα του Δυτικού κόσμου, τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ήταν θέματα τα οποία επίσης συζητήθηκαν διεξοδικά στη φετινή εκπαιδευτική συνάντηση.

Τα προβλήματα ασθενών με κίρρωση, οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου ήπατος και παγκρέατος, η βέλτιστη αντιμετώπιση της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, γαστρίτιδας και ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, η σχέση αντιπηκτικών και πεπτικού συστήματος, ο βέλτιστος χειρισμός πολυπόδων παχέος εντέρου και οι πρόοδοι στην προσέγγιση των νοσημάτων των χοληφόρων αποτέλεσαν επίσης θεματικές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Τέλος, οι προκλήσεις και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β και C, αλλά και αυτοάνοσων/χολοστατικών ηπατοπαθειών προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, σχολιάσθηκαν διεξοδικά οι επαναστατικές εξελίξεις στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C, αλλά και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Εκρίζωσης της Ηπατίτιδας C, το οποίο υλοποιείται πλέον από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε ιδιαίτερα η σύσταση για έλεγχο για ηπατίτιδα C όλων των ατόμων του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, αλλά και η ανάγκη εμπλοκής στη διάγνωση και θεραπεία περισσότερων ιατρών και σαφώς όλων των γαστρεντερολόγων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, δήλωσε: «Η σημαντική προσέλευση, το ενδιαφέρον και η ενεργός συμμετοχή των συνέδρων αποτελούν την κύρια δύναμη και το ισχυρότερο κίνητρο για τη συνέχιση της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας, η οποία πλέον αποτελεί θεσμό και έχει «αγκαλιασθεί» τόσο από την Ιατρική κοινότητα, όσο και γενικότερα από το χώρο της Υγείας και Διατροφής».

Διαβάστε ακόμη:

Ασθενείς με ΙΦΝΕ: Ένα βιβλίο-θησαυρός από τον Ηλ. Μαμαλάκη & τη Μ. Κοντογιάννη

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσκοιλιότητα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

BEST OF NETWORK

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα γίνει η άρση lockdown -Όταν η κατάσταση ξεφεύγει δύσκολα επανέρχεται

Κορονοϊός: Τραγική κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πάνω από 1.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους, 101 θανάτους και 2.135 νέες μολύνσεις

Μητσοτάκης: Αορίστου χρόνου όλοι οι γιατροί των ΜΕΘ

Νέες τουρκικές NAVTEX: Θέλουν να «μπλοκάρουν» ελληνικές ασκήσεις – Απαιτούν αποστρατικοποίηση

ΟΑΕΔ - Επίδομα - Δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής

Αποκλειστικό Newsbomb.gr για προσωρινές συντάξεις: Τα ποσά, οι αυξήσεις και οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρόμος: Έσκασε ηλεκτρική σκούπα και πήγε να σκοτώσει 44χρονη μητέρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές με sms και τη μέθοδο click away - Πώς θα ψωνίσουμε τις γιορτές

Αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 90.000 χλμ. την ώρα

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι βουλευτές που φοράνε πάλι ιατρικές ποδιές λόγω Covid 19