ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: 5ωρη στάση εργασίας και απεργία στα δημόσια νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη απεργία στην περιφέρεια και πεντάωρη στάση εργασίας (10:00-15:00) στην Αττική έχει προκηρύξει για σήμερα Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

ΠΟΕΔΗΝ: 5ωρη στάση εργασίας και απεργία στα δημόσια νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έξω από την 1η ΥΠΕ, στους Αμπελόκηπους.

Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τη δημόσια δαπάνη υγείας που είναι στο 5% του ΑΠΕ, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι άνω του 8%.

Υποστηρίζει ότι η κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία το 2018 μειώνεται 370 εκατ. ευρώ (λαμβάνουν 786 εκατ. ευρώ) και 225 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ (λαμβάνει 100 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το έτος 2017.

Οι εργαζόμενοι λένε ακόμα ότι σε ποσοστό 70% ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκαν τα Νοσοκομεία πριν τα μνημόνια ξεπέρασε το όριο ζωής.

«Η αντικατάσταση ή η συμπλήρωσή του επαφίεται μόνο σε δωρεές από γνωστά Ιδρύματα. Αυτό δεν φτάνει. Δεν γίνεται έτσι Δημόσια Υγεία. Δεν αξιοποιήθηκαν σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που τα νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά, σε υγειονομικό, αναλώσιμο υλικό, σε φάρμακα βασικών θεραπειών κ.α.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι κλείνουν βασικές κλινικές Νοσοκομείων λόγω έλλειψης γιατρών, ενώ εργάζεται ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια με οφειλόμενα 800.000 ρεπό και άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως 12.000 υπάλληλοι εργάζονται στα Νοσοκομεία και στις άλλες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, στο ΕΚΑΒ με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση στις 25 Απριλίου, υπό την σκιά των καθηλωμένων δαπανών υγείας



Το υπ. Υγείας μιλά για αποασυλοποίηση, η ΠΟΕΔΗΝ για fast-track κατάργηση των ψυχιατρείων

Ξανθός από Ρόδο: Επανασχεδιάζουμε την ΠΦΥ - Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν χειρουργικές αίθουσες & ΜΕΘ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,45% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας το 2016