ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Laurel vs. Yanny: Το ηχητικό κλιπ που διχάζει το διαδίκτυο

Εσείς τι από τα δύο ακούτε;

Laurel vs. Yanny: Το ηχητικό κλιπ που διχάζει το διαδίκτυο

Αν κάνετε αυτές τις μέρες μια… βόλτα στα social media σίγουρα κάπου θα πάρει το μάτι (και το αυτί) σας το επίμαχο κλιπ που έχει γίνει viral.

Μετά το φόρεμα που δίχασε το διαδίκτυο το 2015, τώρα έρχεται ένα ηχητικό κλιπ να δώσει αφορμή για ατελείωτες συζητήσεις και ψηφοφορίες μεταξύ των χρηστών. Μέσα σε μερικές ημέρες, το διάρκειας μόλις τεσσάρων δευτερολέπτων κλιπ έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 likes στο Twitter.

Το μόνο που ακούγεται στο κλιπ, το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια υπολογιστή, είναι μία λέξη, όμως οι χρήστες δεν φαίνεται να καταφέρνουν να συμφωνήσουν ποια είναι αυτή. Ενώ οι μισοί ακούνε το όνομα Laurel, οι άλλοι μισοί ακούνε το όνομα Yanny.


" height="420" width="100%" style="border:0;overflow:auto;"/>

Πώς εξηγείται το φαινόμενο – Ποια η γνώμη των ειδικών

«Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον» αναφέρει στο Health ο Ντον Βον, νευροεπιστήμονας και μουσικός. «Ο εγκέφαλος κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μοντέλο του κόσμου, όμως τελικά ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου δίνει τη δική του ξεχωριστή ερμηνεία. Η ‘δουλειά’ τού εγκεφάλου είναι να δημιουργήσει την πιο ρεαλιστική πραγματικότητα που μπορεί κι έτσι πασχίζει να κάνει την καλύτερη μαντεψιά». Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον Βον, είναι η πρώτη «παρόρμηση» του εγκεφάλου να καθορίζει την τελική επιλογή και να αποκωδικοποιείται αναλόγως το ακουστικό ερέθισμα.

Ωστόσο, ο ειδικός εκτιμά πως με λίγη προσπάθεια όλοι μας μπορούμε να ακούσουμε και τα δύο ονόματα. «Αν πω σε κάποιον ‘Ξέρω ότι ακούς να λέει Yanny, αλλά θέλω να προσπαθήσεις να ακούσεις το όνομα Laurel’, πιστεύω οι περισσότεροι άνθρωποι θα τα καταφέρουν. Πρόκειται για μια διαμάχη ανάμεσα στην ενστικτώδη αντίδρασή μας και στο γεγονός ότι υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία, η οποία όμως δεν είναι και τόσο βολική».

Εκτός από την «εντολή» που δίνει ο εγκέφαλος για την ερμηνεία του ακουστικού ερεθίσματος, ρόλο παίζει επίσης και η ικανότητα του αυτιού να εντοπίζει υψηλές και χαμηλές συχνότητες ήχου.

Στο εσωτερικό των αυτιών υπάρχουν μικροσκοπικοί αισθητήρες που ονομάζονται ακουστικά (ή τριχωτά) κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά «πιάνουν» τα ηχητικά κύματα και στη συνέχεια τα αποστέλλουν στον εγκέφαλο. Αν τα ακουστικά κύτταρα καταστραφούν, τότε προκαλείται απώλεια της ακοής, εξηγεί ο Βον. Η φθορά τους επέρχεται επίσης λόγω της ηλικίας και της έκθεσης σε δυνατούς ήχους και μετά την καταστροφή τους δεν είναι δυνατό να αναγεννηθούν. Όσο περισσότερα και πιο υγιή είναι τα ακουστικά κύτταρα, τόσο πιο υψηλές συχνότητες «πιάνει» το αυτί.

Έτσι, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένου ότι διαθέτουν λιγότερα ακουστικά κύτταρα, είναι πιο πιθανό να ακούσουν στο κλιπ το όνομα Laurel, αφού έχει χαμηλότερη συχνότητα.

Ο Βον προσθέτει πως στο κλιπ συνυπάρχουν δύο ακραίες συχνότητες, μία πολύ υψηλή (Yanny) και μία πολύ χαμηλή (Laurel). Το ανθρώπινο αυτί είναι συνηθισμένο να ακούει ενδιάμεσες συχνότητες, γι’ αυτό και μας είναι διπλά δύσκολο να αποφασίσουμε αν τελικά ακούμε Laurel ή Yanny.

Όπως φαίνεται λοιπόν δεν υπάρχει σωστή απάντηση, αλλά το αν τελικά ακούμε στο κλιπ Laurel, Yanny ή και τα δύο έχει να κάνει με τον ιδιαίτερο τρόπο που ερμηνεύει ο εγκέφαλός μας το ακουστικό ερέθισμα.

Κεντρική φωτογραφία: vox.com

Δείτε κι αυτό:

Τι ηλικία έχουν τα αυτιά σας; (τεστ με βίντεο)