ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης: Αναγκαία η ανάπτυξη εθνικού προγράμματος για την υπέρταση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) θεσπίστηκε το 2005 για να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι στον γενικό πληθυσμό αν πάσχουν από υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της εμφάνισής της, να έχουν έγκαιρη διάγνωση και να την ελέγχουν αποτελεσματικά, ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.

Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης: Αναγκαία η ανάπτυξη εθνικού προγράμματος για την υπέρταση

Το κεντρικό μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι «Μετρήστε την πίεσή σας» και ο στόχος «Όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση».

Σχετικά με την υπέρταση

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της με αφορμή τη σημερινή ημέρα η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ), η υπέρταση παραμένει κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Αποτελεί την πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες και πρώτη αιτία καρδιαγγειακού νοσήματος. Ειδικότερα, θεωρείται ως ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη, περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διάγνωση της υπέρτασης θέλει προσοχή και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων και συχνά και εκτός ιατρείου. Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση ενός κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι δυνατό να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης, αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία, υπάρχουν διάφορες επιλογές που εξασφαλίζουν αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός δύο ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επίσης, η άριστη ρύθμιση της πίεσης είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη προστασία.

upertasi

Η υπέρταση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε περίπου 6.000 ενήλικες σε όλη την χώρα (ενδιάμεση ανάλυση) έδειξε ότι:

  • πάνω από το 1/3 του πληθυσμού (περίπου 2.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση,
  • 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000 άτομα),
  • 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 1.500.000 είναι
    αρρύθμιστοι),
  • οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕΥ, Γ. Στεργίου, Καθηγητή Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία»: «Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης».

Με σκοπό τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «Μετρήστε την πίεσή σας», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση που θα λάβει χώρα ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (Πέμπτη 17 Μαΐου), τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει ενημερωτικά περίπτερα και δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς.

Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στο πάρκο που βρίσκεται στον σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός (Λ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη) και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 9.00-16.00.

Σχετικά με την ΕΕΥ

Η ΕΕΥ έχει ιστορία σχεδόν τριών δεκαετιών και πάνω από 600 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των γιατρών στη σύγχρονη αντιμετώπιση της υπέρτασης, με απώτερο στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων στη χώρα μας.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Οι κίνδυνοι για την υγεία από την ανεβασμένη πίεση

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: 1 στους 4 Έλληνες αγνοεί ότι είναι υπερτασικός