ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη επιβεβαιώνει μειωμένες εκπομπές τοξικών στο αερόλυμα προϊόντος θερμαινόμενου καπνού

Μελέτη που επιβεβαιώνει μειωμένες εκπομπές τοξικών στο αερόλυμα προϊόντος θερμαινόμενου καπνού σε σχέση με τα τσιγάρα, δημοσιεύει το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (BfR).

Μελέτη επιβεβαιώνει μειωμένες εκπομπές τοξικών στο αερόλυμα προϊόντος θερμαινόμενου καπνού

To Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (BfR, Bundesinstitut für Risikoforschung - υπάγεται στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση θεμάτων που αφορούν την προστασία των καταναλωτών) πραγματοποίησε μελέτη για να αξιολογήσει τα ευρήματα των αντίστοιχων μελετών της Philip Morris International (ΡΜΙ) για το προϊόν θερμαινόμενου καπνού της, το IQOS.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Toxicology.

Η μελέτη ειδικότερα, ανέλυσε το αερόλυμα του IQOS και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της:

  • η πρόσληψη νικοτίνης είναι παρόμοια με αυτή από το παραδοσιακό τσιγάρο
  • υπάρχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα αλδεΰδων (κατά 80-95%) και πτητικών ενώσεων (κατά 97-99%),
  • άλλες καρκινογόνες ουσίες που τυπικά μετρώνται στον καπνό του τσιγάρου είναι σημαντικά χαμηλότερες στο αερόλυμα του εν λόγω προϊόντος.

Θελήσαμε να αξιολογήσουμε με κριτικό τρόπο τα στοιχεία της εταιρείας και να ελέγξουμε αν μετράμε συγκρίσιμα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αερόλυμα» αναφέρει στο γερμανικό έντυπο Deutsche Ärzteblatt -που απευθύνεται σε γιατρούς- ένας από τους βασικούς ερευνητές της μελέτης, ο βιοχημικός Dr.Frank Henkler-Stephani.

Η μελέτη αναφέρει αναλυτικά:

«Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι σε απόλυτες τιμές επιλεγμένα τοξικά στο αερόλυμα του προϊόντος θερμαινόμενου καπνού συμφωνούν με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κατασκευάστρια εταιρεία».

«Σύγκριση των επίπεδων πίσσας στο τσιγάρο και στο IQOS είναι παραπλανητική καθώς το αερόλυμα του IQOS είναι εντελώς διαφορετικό από τον καπνό του τσιγάρου».

«Τα προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό είναι καινοτόμα για την αγορά των καπνικών και αναμένεται περισσότεροι κατασκευαστές να φέρουν νέα τέτοια προϊόντα. Επομένως, είναι σημαντικό να καθοριστούν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νέα προϊόντα. Η αναλυτική αξιολόγηση των βλαβερών και δυνητικά βλαβερών ουσιών στον καπνό μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό αυτών των κριτηρίων».

«Όσον αφορά στην ανάλυση κινδύνου-οφέλους που απαιτείται για τα καινοτόμα καπνικά προϊόντα στην Ευρώπη (2014/40/EU) (EU 2014), οι σημαντικές μειώσεις των επιπέδων των τοξικών μπορούν να θεωρηθούν ως όφελος σε σύγκριση με τα καιόμενα τσιγάρα, παρόλο που είναι ακόμα προς αξιολόγηση οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία».

«Χρειάζεται να διενεργηθούν κι άλλες μελέτες, να αξιολογηθούν περαιτέρω οι εκπομπές τοξικών καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί άλλοι κίνδυνοι στην υγεία χρησιμοποιώντας συστηματοποιημένες μεθόδους».

«Θα πρέπει να αξιολογηθεί στο μέλλον η μακροχρόνια επίπτωση των προϊόντων αυτών στη δημόσια υγεία».

Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο στο 15ο συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη. Ο Dr. Frank Henkler-Stephani, είχε δηλώσει τότε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας: «Σε ό,τι αφορά αυτές τις ουσίες, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική μείωση των τοξικών ουσιών θα έχει και τη σχετική επίπτωση στον κίνδυνο για την υγεία. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε σε θέση ακόμα να κάνουμε συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες».

Το BfR ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις μελέτες για τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και το 2018.

Διαβάστε ακόμη:

Επένδυση - σταθμός από την «Παπαστράτος»: Το νέο εργοστάσιο παραγωγής & οι 600 νέες προσλήψεις



Philip Morris & Παπαστράτος: Μία νέα εποχή στο επιχειρείν, με αιχμή του δόρατος το άτμισμα

Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας: Tα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα

Έρευνα του συστήματος Υγείας της Σκωτίας: Λιγότερο επιβλαβή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το κάπνισμα