ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει εκδικητικές διώξεις συνδικαλιστών από το υπουργείο Υγείας

Εκδικητικές διώξεις συνδικαλιστών από το υπουργείο Υγείας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει εκδικητικές διώξεις συνδικαλιστών από το υπουργείο Υγείας

Με επιστολή που έστειλε την Τρίτη στα πολιτικά κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής), το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την παρέμβασή τους και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης.

Κάνει λόγο για «βιομηχανία ποινικών διώξεων κατά της ΠΟΕΔΗΝ» από τους διοικητές νοσοκομείων, με ενορχηστρωτή τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα, εκδικάστηκε (ανεβλήθη για 4 Δεκεμβρίου 2018) στα Δικαστήρια της Ζακύνθου μήνυση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ζακύνθου κατά της ΠΟΕΔΗΝ. Κατηγορείται η ΠΟΕΔΗΝ επειδή ανέδειξε την επικινδυνότητα των χειρουργείων Ζακύνθου που στοίχισαν τη ζωή σε μια γυναίκα και κινδύνεψαν άλλοι τέσσερις ασθενείς από μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από εγχειρήσεις ρουτίνας.

Είναι η δεύτερη μηνυτήρια αναφορά της διοικήτριας του νοσοκομείου που εκδικάζεται σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ. Οι δικές μας, των συγγενών της γυναίκας που πέθανε, των γιατρών κινούνται με αργούς ρυθμούς στην ανακριτική διαδικασία».

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας τονίζει πως «ψάχνουν τρόπο να τσακίσουν όποιον ενοχλεί με τη στάση και τη δράση του».

Επικαλούμενοι διεθνείς Οργανισμούς και επιστημονικές έρευνες, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως τα νοσοκομεία εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης, ενώ μεγάλα ιδρύματα της χώρας προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με δωρεές.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως οι υπουργοί Υγείας χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς του Κράτους για να φιμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα:

«Ποιός να το φανταζόταν αυτό, από μία κυβέρνηση, που τα στελέχη της, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, προπηλάκιζαν πολιτικούς αντιπάλους, συνδικαλιστές ακόμη και σε κοινωνικές εκδηλώσεις», σημειώνεται.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στο συνδικαλιστικό παρελθόν της πολιτικής ηγεσίας και του κ. Πολάκη:

«Έλουζαν με διάφορα υγρά, εκσφενδόνιζαν αντικείμενα, φρούτα, αυγά, εναντίον των τότε κυβερνητικών στελεχών, συνδικαλιστών, έσπαγαν πόρτες υπουργείων»...

Την ώρα που οι μηνύσεις της ΠΟΕΔΗΝ αγνοούνται, έχουν προσδιοριστεί δικάσιμοι ή διερευνώνται οι παρακάτω μηνυτήριες αναφορές διοικητών νοσοκομείων σε βάρος της Ομοσπονδίας:

- Μηνυτήρια αναφορά security του υπουργείου Υγείας για σωματική βία σε βάρος του από συγκεντρωμένους εργαζόμενους της ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο. Δικάζονται ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ.

- Δύο μηνυτήριες αναφορές της διοικήτριας του νοσοκομείου Ζακύνθου για τα γεγονότα των χειρουργείων. Προσδιορίστηκαν και εκδικάσθηκαν (ανεβλήθησαν), σε αντίθεση με τις προσφυγές της ΠΟΕΔΗΝ και των συγγενών της γυναίκας που έχασε τη ζωή της.

- Μηνυτήρια αναφορά του διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων για την ανάδειξη της κατάστασης της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου. Ασθενής της αιματολογικής κλινικής που ήταν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, έθεσε δημόσια στους υπουργούς Υγείας κατά την εκεί επίσκεψή τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω ράντζων. Ο διοικητής τα παραδέχτηκε ενώπιον των υπουργών.

- Μηνυτήρια αναφορά των υπουργών Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την χολέρα στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», που επιβεβαιώνεται με έγγραφα της Επιτροπής Λοιμώξεων και του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ έχει ενημερωθεί από τοπικούς συνδικαλιστές ότι και άλλοι διοικητές έχουν υποβάλει μηνύσεις σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αντίθετα, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως εκκρεμούν οι αναφορές της Ομοσπονδίας για μία σειρά από θέματα:

- Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις λίστες αναμονής μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω ελάχιστων λειτουργούντων κλινών.

- Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα έκτακτα περιστατικά που χάθηκαν από την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ.

- Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ασθενή που έχασε τη ζωή του στα χειρουργεία της Ζακύνθου και τους άλλους τέσσερις που κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από μετεγχειρητικές επιπλοκές στο ίδιο νοσοκομείο.

- Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις διώξεις, παράνομες καρατομήσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

- Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό καρκινοπαθών από ακτινοθεραπείες.

- Αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ασθενών στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου».

- Αναφορές στους κατά τόπους εισαγγελείς από γιατρούς ή Σωματεία για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού.

- Αγωγή αποζημίωσης κατά του κ. Πολάκη.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ζητεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης και δηλώνει πως δεν θα υποστείλει τη σημαία.