ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανασχεδιάζοντας το μέλλον της φροντίδας των ασθενών: Τι προτείνουν Ευρωπαίοι πνευμονολόγοι

Πως θα μπορούσαμε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον για τις υπηρεσίες φροντίδας ασθενών; Πόσο περιπλέκουν τη φροντίδα η ραγδαία αλλαγή του επιδημιολογικού προφίλ και η γήρανση του πληθυσμού, τα σπάνια νοσήματα και η συνύπαρξη πολλαπλών νοσημάτων σε ένα ασθενή;

Επανασχεδιάζοντας το μέλλον της φροντίδας των ασθενών: Τι προτείνουν Ευρωπαίοι πνευμονολόγοι

Πως αντιμετωπίζεται το αυξημένο κόστος της βιοϊατρικής τεχνολογίας, των εξετάσεων, θεραπειών και των σύγχρονων φαρμάκων και πως εξασφαλίζεται η πρόσβαση των κατάλληλων ασθενών σε αυτά; Τι χρειάζονται οι ασθενείς;

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας ERS (ersnet.org), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Electra Palace στην Αθήνα στις 19 και 20 Ιουνίου.

Στη σύνοδο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, από την πρόεδρο του European Lung Foundation (europeanlung.org) μια έρευνα που έγινε σε ασθενείς για τις αλλαγές στο κόσμο που επηρεάζουν την υγεία, καθώς και για τις ανάγκες και επιθυμίες των ασθενών. Η διήμερη συνδιάσκεψη αποτελείται από 6 βασικές θεματικές ενότητες όπως είναι η πολύ-νοσηρότητα, η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση, η φροντίδα από ομάδες, η εξατομικευμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση και το κόστος, περιλαμβάνει πάνω από 30 σημαντικές παρουσιάσεις από κορυφαίους καθηγητές των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων όπως το Imperial College, το Πανεπιστήμιο της Leuwen, του Παρισιού, του Ανόβερου και του Μάαστριχτ, εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΜΑ, της φαρμακοβιομηχανίας και μεγάλων Εταιριών βιοϊατρικής τεχνολογίας, ειδικούς υγείας και εκπροσώπους ασθενών. Μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση, καθώς επίσης και η παρουσίαση του καθηγητή Josep Roca υπευθύνου των μεγάλων προγραμμάτων Τηλεϊατρικής της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί απευθείας από τη Βαρκελώνη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι είναι ακόμα η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων της Ελλάδας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και σύλλογοι ασθενών. Η διάσκεψη θα συντονίζεται από τη δημοσιογράφο Vivienne Parry και θα υπάρχει συζήτηση σε κάθε θεματική ενότητα.

Η ERS είναι η μεγαλύτερη πνευμονολογική Εταιρία παγκοσμίως με πάνω από 35.000 μέλη, και για πρώτη φορά πρόεδρος της είναι η Ελληνίδα πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα. Η Εταιρία είναι συνδεδεμένη με συλλόγους ασθενών, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του ELF (europeanlung.org) καθώς και με τις εθνικές πνευμονολογικές εταιρίες σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη όπως και με άλλες διεθνείς εταιρίες και οργανισμούς όπως η ΠΟΥ.

Τα νοσήματα του πνεύμονα είναι κοινά, είναι χρόνια, ταλαιπωρούν τους ασθενείς και συχνά τους κάνουν να αισθάνονται στο περιθώριο. Αποτελούν επίσης τη τρίτη πιο συχνή θανάτου. Τα συχνότερα αναπνευστικά νοσήματα είναι το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο καρκίνος του πνεύμονα, οι βαριές λοιμώξεις και τα διάμεσα νοσήματα του πνεύμονα. Και τόσο τα νοσήματα όσο και η αντιμετώπιση τους με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, έχουν τεράστια επίπτωση στην αναπνοή και στην δυνατότητα για φυσιολογική ζωή. Συνυπάρχουν δε συνήθως με άλλα νοσήματα, γεγονός που περιπλέκει την αντιμετώπιση.

Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους, ασθενείς, ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και τους ανθρώπους που χαράσσουν πολιτικές για την υγεία θεωρούμε ότι είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό ορθολογισμένων εθνικών σχεδίων υγείας, καλύτερη παροχή υπηρεσιών, αύξηση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων και βελτιωμένη ποιότητα υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Δημογραφική γήρανση & ευπάθεια: Πώς θα ζήσουν με καλύτερη υγεία οι ηλικιωμένοι

Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: Ένα βήμα πριν τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου