ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια αγκαλιά μπορεί να «διορθώσει» την κακή διάθεση

Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο περνά δύσκολα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του προσφέρουμε μια τρυφερή αγκαλιά. Και φαίνεται πως αυτή η απλή κίνηση δεν δείχνει μόνο την αγάπη και την υποστήριξή μας, αλλά μπορεί πραγματικά να ανακουφίσει από τα αρνητικά συναισθήματα.

Μια αγκαλιά μπορεί να «διορθώσει» την κακή διάθεση

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον της Πενσυλβάνια παρακολούθησαν 404 ενήλικες για διάστημα δύο εβδομάδων. Κάθε βράδυ, οι ερευνητές έπαιρναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες, ρωτώντας τους μεταξύ άλλων για τη διάθεσή τους, αν τσακώθηκαν με κάποιον εκείνη τη μέρα ή αν τους είχε προσφέρει κάποιος μια αγκαλιά. Πριν την έναρξη της μελέτης, καθένας από τους συμμετέχοντες είχε υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις και συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία και το κοινωνικό του δίκτυο.

Όπως υπέδειξαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι αγκαλιές συσχετίστηκαν με αύξηση των θετικών και μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, ενώ το αντίθετο φάνηκε να ισχύει για τις ημέρες που είχαν επικρατήσει εντάσεις και συγκρούσεις. Ωστόσο, η αγκαλιά φάνηκε να «εξουδετερώνει» ως έναν βαθμό τα αρνητικά συναισθήματα που είχε προκαλέσει ένας τσακωμός, όταν τα δύο είχαν συμβεί την ίδια μέρα, κάτι που δεν συνέβη όταν ο τσακωμός δεν είχε συνοδευτεί από μια αγκαλιά. Μάλιστα, η επίδραση της αγκαλιάς στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων φάνηκε να διαρκεί και για την επόμενη ημέρα.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες ασχέτως φύλου, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης και άλλων παραμέτρων.

«Μια τόσο απλή και άμεση κίνηση όπως μια αγκαλιά μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική ως ένδειξη υποστήριξης» αναφέρει σχετικά ο Μάικλ Μέρφι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Μελέτης του Στρες, της Ανοσίας και των Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Σύμφωνα με τον Μέρφι, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που έχουν υποδείξει ότι η σωματική επαφή πυροδοτεί ευεργετικές βιολογικές μεταβολές, όπως η μείωση της εγκεφαλικής και καρδιακής δραστηριότητας που προκαλεί το στρες και η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση.

Διαβάστε επίσης:

«Θησαυρός» οι φίλοι όσο μεγαλώνουμε