ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διατροφή και άσκηση κατά του καρκίνου στην Ευρώπη

Συντονισμένες δράσεις υλοποιεί η Κομισιόν σε συνεργασία με ευρωπαϊκές οργανώσεις, για την προώθηση του ευρωπαϊκού κώδικα πρόληψης του καρκίνου, με έμφαση στη διατροφή και την άσκηση.

Διατροφή και άσκηση κατά του καρκίνου στην Ευρώπη

Το ζήτημα απασχολεί το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίπεδο κορυφής, αφού ο καρκίνος εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα πανευρωπαϊκά.

Ο καρκίνος είναι σήμερα η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το 2018 αναμένεται να κλείσει με 3,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου και 1,9 εκατομμύρια θανάτους εξαιτίας της νόσου. Για τους μισούς σχεδόν από αυτούς τους θανάτους ευθύνονται οι καρκίνοι του πνεύμονα, του παχέως εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου περιέχει 12 συνήθειες και ενέργειες που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο. Όσες περισσότερες υιοθετήσουν, οι πολίτες τόσο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει πως αν ακολουθούνται όλες οι συστάσεις, ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί ως και 50%.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διατροφή και την άσκηση, οι ειδικοί αναφέρουν πως η παχυσαρκία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέως εντέρου, των νεφρών, του οισοφάγου, παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης και των γυναικολογικών καρκίνων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί κυρίως με τον καρκίνο του ήπατος αλλά και με άλλες μορφές της νόσου όπως ο καρκίνος του στόματος, του λάρυγγα και άλλες, ενώ η στέρηση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνων του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.

Η δε τακτική άσκηση και η αποφυγή της καθιστικής ζωής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέως εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου.