ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την «ασθένεια του ύπνου»

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ενέκρινε την πρώτη από του στόματος θεραπεία για τη νόσο του ύπνου που πλήττει την Αφρική.

Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την «ασθένεια του ύπνου»

Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για την εξάλειψη της ασθένειας, αφού οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες ενδοφλέβιες θεραπείες θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβές για την Αφρική και δύσκολες στην εφαρμογή.

Η ασθένεια του ύπνου ή αφρικανική τρυπανοσωμίαση, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μεταδίδεται από το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε. Θεωρείται φρικτή νόσος, αφού κυριολεκτικά αλλάζει την προσωπικότητα του ασθενή πριν τον σκοτώσει!

Με το τσίμπημα της μύγας, εισχωρούν παράσιτα στον οργανισμό τα οποία «αποικίζουν» στον εγκέφαλο.

Έτσι, ενώ η νόσος ξεκινά με πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις, όσο εξελίσσεται προκαλεί φρικτές παραισθήσεις στους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σχιζοφρενική συμπεριφορά, γίνονται επιθετικοί, συχνά σε επικίνδυνο σημείο. Επίσης υποφέρουν από τρομερό πόνο – για παράδειγμα μπορεί να ουρλιάξουν αν πέσει νερό στο δέρμα τους. Στο τελικό στάδιο, οι ασθενείς πέφτουν σε κώμα.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 2000 νέα περιστατικά τρυπανοσωμίασης, κυρίως στη δυτική και κεντρική Αφρική.

Το νέο φάρμακο, με τη δραστική ουσία fexinidazole ενδείκνυται για όλα τα στάδια της νόσου, και έχει αποτελέσματα εντός 10 ημερών από την έναρξη της θεραπείας.

Οι σημερινές θεραπείες απαιτούν τη νοσηλεία των ασθενών, αφού χορηγούνται ενδοφλεβίως, για πολλές ημέρες και με πολλά υγρά τα οποία απαιτούν δαπάνες ιδιαίτερα μεγάλες για τις δυνατότητες της Αφρικής.

Με το φάρμακο σε μορφή δισκίου, οι ειδικοί των τροπικών νοσημάτων εκτιμούν πως θα είναι πιο εύκολη η εκρίζωση της ασθένειας, αφού οι ασθενείς θα μπορούν να θεραπεύονται σε πρώιμα στάδια χωρίς να εισάγονται στο νοσοκομείο.

Το νέο σκεύασμα είναι το δέκατο κατά σειρά που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρησιμοποιηθεί σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της «ασθένειας του ύπνου»