ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30 νέα κρούσματα φυματίωσης την ώρα στην Ευρώπη!

Νέα επίσημη μελέτη για τη φυματίωση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

30 νέα κρούσματα φυματίωσης την ώρα στην Ευρώπη!

Παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, η φυματίωση παραμένει ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, με 275.000 νέα περιστατικά σε ετήσια βάση εκ των οποίων 77.000 πολύ δύσκολα στην αντιμετώπισή τους, αφού πρόκειται για κρούσματα πολυ-ανθεκτικής φυματίωσης, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκαν 55.337 κρούσματα φυματίωσης (περίπου 11 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των ο[οίων 1.041 πολυ-ανθεκτικά. Τα στοιχεία αναφέρουν για την Ελλάδα 500 κρούσματα, ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς της Ευρώπης.

Μόνο 45% των ασθενών με πολυ-ανθεκτική φυματίωση ανταποκρίνονται στη θεραπεία και μόλις 28% τελικά θεραπεύονται πλήρως.

Αυτά προκύπτουν από τη νέα μελέτη που δημιοσιοποίησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εν όψει της Ημέρας κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η φυματίωση παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες. Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 30.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με φυματίωση και σχεδόν 4.500χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Οι διεθνείς ενέργειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης εκτιμάται ότι έχουν προλάβει περίπου 54 εκατομμύρια θανάτους την τελευταία 20ετία, όμως οι στόχοι εξάλειψης της φυματίωσης δεν έχουν ακόμη επιτεχθεί: Μέχρι το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στοχεύει στην εξάλειψη της επιδημίας φυματίωσης, με μείωση των κρουσμάτων κατά 80% και των θανάτων κατά 90%.

«Η φυματίωση είναι μια παλιά ασθένεια που μπορεί και να προληφθεί και να θεραπευτεί, Κι όμως εξακολουθεί να πλήττει και να σκοτώνει πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών - μελών στην καταπολέμηση της νόσου», δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis.

«Αν δεν δράσουμε συντονισμένα και αποφασιστικά, η πολυανθεκτική φυματίωση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Έχουμε τη γνώση και την τεχνολογία που απαιτείται για να εξαλείψουμε τη νόσο», τόνισε η διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, δρ Zsuzsanna Jakab.

Τι είναι η φυματίωση

Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο το οποίο λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Πώς μεταδίδεται

Η νόσος μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτέρνισμα ακόμη και με τη δυνατή ομιλία.

Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα (οικογένεια, συνάδελφοι κλπ).

Μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο δεν σημαίνει και νόσηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή του μυκοβακτηριδίου, καθιστώντας το ανενεργό. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν
συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα ενεργά μυκοβακτηρίδια πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Πιο ευάλωτα είναι τα
μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς επίσης και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Πρόληψη

Υπάρχει εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο προστατεύει από τη φυματίωση περίπου το 50% όσων εμβολιάζονται, αλλά προστατεύει σε πολύ υψηλό ποσοστό από τις βαριές μορφές της νόσου.

Θεραπεία

Η φυματίωση σχεδόν πάντα μπορεί να θεραπευτεί, πρέπει όμως να λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι μεγάλος αλλά και για να αποφευχθεί η ανάπτυξη στελεχών του μυκοβακτηριδίου που είναι ανθεκτικά σε κάποιο ή κάποια φάρμακα.