ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός για τη λιστερίωση στην Ευρώπη

Έχουν αναφερθεί κρούσματα λιστεριώσης σε 5 χώρες.

Συναγερμός για τη λιστερίωση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συνολικά 18 κρούσματα σε Εσθονία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία και Σουηδία - το πιο πρόσφατο εντοπίστηκε στα τέλη Φερβουαρίου. Στη Δανία, δύο ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της λοιμώξης από το βακτηρίδιο listeria.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις εδείξαν μικροβιολογική σύνδεση όλων των κρουσμάτων, τα οποία σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις σχετίζονται με την κατανάλωση καπνιστής πέστροφας και σολομού, προέλευσης Εσθονίας.

Οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη έχει δείξει ότι περίπου οι μισές επιδημίες λιστερίωσης παραμένουν «ανεξιχνίαστες»!

Αυτό - σύμφωνα με το ECDC - σημαίνει ότι τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να εντοπίζουν έγκαιρα τα κρούσματα και την πηγή της λοίμωξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές επιδημίες που επηρεάζουν περισσότερες από μια χώρες να μην καταγράφονται ποτέ.

Τι είναι η λιστερίωση;

Η λιστερίωση είναι µια σοβαρή λοίµωξη που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (λιστέρια η µονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες µε αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα και σοβαρές επιπλοκές στα έµβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Στην Ευρώπη, η λιστερίωση προσβάλλει κατά μέσο όρο 3 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι μικρότερη (λιγότερο από 1 ανα εκατομμύριο).

Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes είναι διαδεδοµένο στη φύση και αποικίζει το χώµα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών από όπου είναι δυνατόν να µεταδοθεί σε τροφές.

Ένα άτοµο µε λιστερίωση εµφανίζει πυρετό, µυαλγίες και µερικές φορές συµπτώµατα από το γαστρεντερικό σύστηµα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίµωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστηµα, µπορεί να εµφανιστούν συµπτώµατα, όπως κεφαλαλγία, δυσκαµψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασµοί.

Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συµπτώµατα γρίπης. Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης, η µόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίµωξη του νεογέννητου.

Η θεραπεία της λιστερίωσης περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Διαβάστε επίσης:

Λιστερίωση: Τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλείται από αλλαντικά και γαλακτοκομικά

Τα Ω-3 λιπαρά προστατεύουν από την τροφική δηλητηρίαση