ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιδημία e.coli στις ΗΠΑ, άγνωστη η πηγή της μόλυνσης

Συναγερμός έχει σημάνει στις αμερικανικές υγειονομικές αρχές εξαιτίας της επιδημίας E.coli. 

Επιδημία e.coli στις ΗΠΑ, άγνωστη η πηγή της μόλυνσης

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πάνω από 70 κρούσματα σε 5 πολιτείες και όσο δεν εντοπίζεται η πηγή της λοίμωξης, τόσο θα αυξάνονται τα περιστατικά.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), όλοι οι ασθενείς έχουν προσβληθεί από το ίδιο στέλεχος του βακτηριδίου E.coli ωστόσο η λεγόμενη διαδικασία ιχνηλάτησης της λοίμωξης δεν έχει ακόμη εντοπίσει το «συνδετικό κρίκο» μεταξύ των ασθενών (κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου, μολυσμένο νερό, φαγητό στο ίδιο εστιατόριο κλπ).

Μέχρι σήμερα, στην πλειονότητα τους τα περιστατικά χαρακτηρίζονται ήπια. Οκτώ ασθενείς έχουν χρειαστεί νοσηλεία, ενώ δεν έχει αναφερθεί θάνατος, ούτε περίπτωση σοβαρών επιπλοκών.

Η τελευταία επιδημία E.coli είχε ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε η αιτία εξάπλωσης του βακτηριδίου ήταν τα μαρούλια, τα οποία μάλιστα είχαν απαγορευθεί από το τραπέζι των Ευχαριστιών!

Τι πρέπει να ξέρουμε για το E.coli

Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli (εν συντομία E.coli) ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Τα περισσότερα είδη του είναι αβλαβή ή και επωφελή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, μια ομάδα στελεχών του E.coli παράγει μια επικίνδυνη τοξίνη (η οποία ονομάζεται Shiga-τοξίνη). Αυτή η ομάδα - τα «μέλη» της οποίας ονομάζονται και εντεροαιμορραγικά κολοβακτηρίδια - είναι υπεύθυνη για τη λοίμωξη στον άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται

Το επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο μπορεί να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Συνήθεις «πηγές» E.coli, είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μαλακά τυριά και το γιαούρτι.

Η λοίμωξη μεταδίδεται ακόμη μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα περιττώματα τους. Τα ζώα μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να νοσούν.

Η νόσος εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στο βακτηρίδιο μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 2 έως και 10 ημέρες

Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Κάποιες φορές δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, το οποίο απαιτεί άμεση νοσηλευτική αντιμετώπιση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από κολοβακτηρίδιο. Συστήνονται πολλά υγρά για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Η θεραπεία με αντιβιοτικά, αλλά και η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων δεν συστήνεται, γιατί η λήψη τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Πηγές: CDC, ΚΕΕΛΠΝΟ

Διαβάστε επίσης:

Τροφική δηλητηρίαση: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα ανάλογα με την αιτία της

Τροφική δηλητηρίαση: Οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές

Γαστρεντερίτιδα vs τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα τις ξεχωρίσετε