Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο επίκεντρο: Ο ρόλος τους στην υγεία μας σήμερα

Ειρήνη Πολλάλη

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Divani Appollon Palace & Thalasso, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τον ρόλο τους στην υγεία μας. Μεταξύ άλλων, λάβαμε απαντήσεις σε ιδιαίτερα σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, όπως το πώς τα ωμέγα-3 μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς με καρδιοπάθεια, ενώ στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε και ο ρόλος του μουρουνέλαιου στη σύγχρονη διατροφή.

Προσκεκλημένος στο συνέδριο ήταν μάλιστα ο Dr. William S. Harris, μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα, ο οποίος έριξε «φως» σε μερικά άκρως σημαντικά ζητήματα. Πρόκειται για έναν επιστήμονα διεθνούς φήμης ο οποίος εξειδικεύεται στα ωμεγα-3 και το πώς μπορούν να ωφελήσουν ασθενείς με καρδιοπάθεια. Αξίζει απλώς να σημειωθεί πως έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 δημοσιεύσεις για τα λιπαρά οξέα (περιλαμβανομένων των ωμέγα-3), ενώ έχει λάβει πέντε επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH) για τη μελέτη της επίδρασης των ωμεγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA) στην υγεία του ανθρώπου.



Σύμφωνα με τον κ. Harris, τα ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και την ανθρώπινη ανάπτυξη γενικότερα. Αναφερόμενος δε στις πρόσφατες έρευνες που έχει πραγματοποιήσει, σημείωσε πως τα πιο σημαντικά ευρήματα σχετίζονται με την ανάπτυξη των παιδιών αλλά αφορούν σε σημαντικό βαθμό και στην αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου -και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Αμερικανός επιστήμονας διευκρίνισε ότι τα καλύτερα ωμέγα-3 προϊόντα είναι εκείνα που προέρχονται από τα ψάρια και τα ιχθυέλαια.

Κατά τη διάρκειά του σεμιναρίου, το κοινό ενημερώθηκε, επίσης, για τα γνωστά και άγνωστα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και του μουρουνέλαιου από τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο PhD, Διδάκτορα και Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πραγματικά ανεκτίμητα για την υγεία του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο ίδιος αναφέρθηκε μάλιστα στο μουρουνέλαιο -το οποίο περιέχει συνδυασμό φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με βιταμίνες D3, A και Ε- υπενθυμίζοντας τα σημαντικά διατροφικά του πλεονεκτήματα για κάθε ηλικία.

Ποια είναι, λοιπόν, τα καλύτερα λιπαρά οξέα; Άραγε, μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στα φυτικά ωμέγα-3 ή πρέπει να εστιάσουμε σε άλλες πηγές;

Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε τι είπαν στο onmed.gr οι ειδικοί.