ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12 Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Ημικρανία: 1 στους 7 ανθρώπους υποφέρει

Ο οξύς έντονος πόνος που καθηλώνει τον ασθενή και τον δυσκολεύει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του, ονομάζεται ημικρανία και απασχολεί 1 στους 7 συνανθρώπους μας.

12 Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Ημικρανία: 1 στους 7 ανθρώπους υποφέρει

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου), το 15% των ημικρανικών συμπολιτών μας αντιμετώπισαν εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησής τους, τα οποία ποικίλαν από ανάγκη για μείωση των ωρών εργασίας ως και απώλεια εργασίας λόγω παραίτησης ή και απόλυσης.

Μεταξύ των πασχόντων από χρόνια ημικρανία, όσων δηλαδή έχουν πάνω από τις μισές ημέρες του μήνα συμπτώματα ημικρανίας, το ποσοστό όσων είχαν σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα ήταν της τάξης του 30% περίπου.

Πρόκειται για μια κατάσταση που απασχολεί άτομα κάθε ηλικίας άντρες και γυναίκες με μεγαλύτερο ποσοστό να έχουν οι γυναίκες ακόμα και παιδιά καμιά φορά. Ειδικά στα νεαρά κορίτσια τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Αν και υποφέρουν πολλοί και συχνά ακούμε στο περιβάλλον μας άτομα να διαμαρτύρονται εξ αιτίας αυτής της κατάστασης ωστόσο ελάχιστοι -μόνο το 10% του πληθυσμού- ζητάει βοήθεια και ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνεται με την φαρμακευτική αγωγή που τους δίνεται.

Και αυτό γιατί η προτεινόμενη θεραπεία δεν είναι πάντα η επιτυχημένη συνταγή για ανακούφιση και αποφυγή επανάληψης του φαινομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που εκπόνησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος σε περίπου 1100 ημικρανικούς ασθενείς, σχεδόν 1 στους δύο που έλαβε μια κλασική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία, την διέκοψε λόγω είτε παρενεργειών, είτε έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Όπως ανέφερε στη σχετική Συνέντευξη Τύπου, ο Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, Νευρολόγος, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος « Το νευροπεπτίδιο CGRP αποτελεί στόχο τόσο των μονοκλωνικών αντισωμάτων (που είναι μεγάλα χημικά μόρια), αλλά είναι γενικότερα, μαζί με τον υποδοχέα του, οι κύριοι στόχοι της αντί-ημικρανικής έρευνας όσο αφορά στην πρόληψη και στην συμπτωματική αντιμετώπιση της πάθησης. Έτσι έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια».