ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικουρικοί: Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία διαμαρτυρίας στις 16 Οκτωβρίου

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 16.00, θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και δομές πρόνοιας.

Επικουρικοί: Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία διαμαρτυρίας στις 16 Οκτωβρίου

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια της παναττικής ανοιχτής σύσκεψης, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Οκτώβρη, στο πλαίσιο υλοποίησης των προτάσεων που τέθηκαν πριν λίγες μέρες στην κοινή σύσκεψη των 12 νοσοκομειακών σωματείων και μελών ΔΣ 10 σωματείων ακόμη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μαζικά δεκάδες ελαστικά εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων.

Αιτήματα αιχμής της κινητοποίησης της Τετάρτης είναι να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αποτελούν οδηγία της ΕΕ με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την ανακύκλωση της ανεργίας.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν τουλάχιστον 15.000 εργαζόμενοι με τέτοιου είδους σχέσεις (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, εργολαβικοί κ.ά.) -πάνω από το 20% του συνόλου- στα δημόσια νοσοκομεία. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι απολύσεις τους. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες και δεν επαρκούν. Χρειάζεται να προσληφθούν πολλοί περισσότεροι από σας. Δε γίνεται να μείνουν άδεια τα νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι. Το θέμα είναι ταξικό, τα νοσοκομεία να δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό το οποίο δε θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα έσοδα των νοσοκομείων. Αυτοί είναι όροι των μνημονίων και κατευθύνσεις της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει μέρα στο μυαλό μας που να μη σκεφτούμε τι θα γίνει με μας. Είμαστε άνω των 50. Που θα βρεις μετά δουλειά», σημείωσε ένας από τους τραυματιοφορείς με σύμβαση ΟΑΕΔ. «Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η ενότητα των εργαζομένων. Να αγωνιστούμε χωρίς φόβο, μαζί, ανεξάρτητα αν φοράμε άσπρη, μπλε ή πράσινη ποδιά. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε δουλειά, Υγεία και Παιδεία», υπογράμμισε μια από τις εκατοντάδες εργολαβικές καθαρίστριες (σε 70 νοσοκομεία υπάρχουν εργολάβοι).

Στη σύσκεψη οι εργαζόμενοι έθιξαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους πολλά ζητήματα.

«Να συσταθούν οργανικές θέσεις για όλους. Τέρμα το παραμύθι των μοριοδοτήσεων. Είναι παγίδα, πετιέται κόσμος έξω».

«Διοικητές και προϊστάμενοι έρχονται και σου ψιθυρίζουν "πρόσεχε μην απεργήσεις, δε θα σε ξαναπάρουμε ως επικουρικό"».

«Οι εργολάβοι μας απειλούν να μην οργανωθούμε στο σωματείο, τρομοκρατούν».

«Σε πολλά σωματεία, δεν μας κάνουν καν δεκτούς, απαγορεύουν να εγγραφούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις».

«Αυτές οι δυνάμεις που δε μας θέλουν στα σωματεία έχουν όνομα, όπως όνομα έχουν κι εκείνοι που πρωτοστάτησαν για την εγγραφή μας: ΠΑΜΕ.»

«Έχουμε το νου μας απέναντι στον κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό, αποπροσανατολίζουν, σπέρνουν τον εφησυχασμό».