Ηλιτόμηνον: Πώς θα βοηθήσουμε ώστε να δωρίσει μια θερμοκοιτίδα νέας τεχνολογίας για τα πρόωρα μωρά

της Χρύσας Γρίβα

Όπως εξηγεί στο onmed.gr η πρόεδρος της οργάνωσης Λέλα Βαβουράκη, στόχος είναι να αγορασθεί μια θερμοκοιτίδα νέας τεχνολογίας για κάποια από τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στη χώρα μας. Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη δράση, καθώς το «Ηλιτόμηνον» δώρισε μια υπερσύγχρονη θερμοκοιτίδα στη ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» στις αρχές του έτους.

Η κ. Βαβουράκη επισημαίνει πως είναι «κορυφαία προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία η φροντίδα των νεογνών», που βάσει επίσημων στοιχείων για το 2017, ήταν 10.212 σε σύνολο 88.553 γεννήσεων. Η φροντίδα των μωρών αυτών γίνεται μόνο στις ΜΕΝΝ και είναι καθήκον όλων μας η στήριξη στο έργο τους, προσθέτει ακόμη η ίδια. Η οργάνωση «Ηλιτόμηνον» μάλιστα, στα 8 χρόνια δράσης της, έχει τιμηθεί με δύο διεθνή βραβεία, ενώ είναι μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη. «Στόχος μας είναι το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή για κάθε παιδί», όπως λέει πολύ χαρακτηριστικά η κ. Βαβουράκη.

2

Η Λέλα Βαβουράκη

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της προέδρου του «Ηλιτόμηνον» Λέλας Βαβουράκη στο onmed.gr:

Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι είναι το «Ηλιτόμηνον». Πώς προέκυψε το όνομά του;

Ηλιτόμηνον σημαίνει αυτός που γεννήθηκε πρόωρα. Η λέξη συναντιέται στην Ιλιάδα, ως χαρακτηρισμός του Ευρυσθέα που γεννήθηκε πρόωρα με εντολή της Ήρας, για να είναι αυτός από τη γενιά του Περσέα που θα γινόταν βασιλιάς στις Μυκήνες. Μας άρεσε ο συμβολισμός, η σύνδεση δηλαδή της προωρότητας με μια καλή συνέχεια στη ζωή, και έτσι γεννήθηκε το δικό μας Ηλιτόμηνον, μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για τη φροντίδα των πρόωρων μωρών, η οποία ανήκει στο δίκτυο των οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI).

Τι ακριβώς σημαίνει ότι ένα μωρό γεννιέται πρόωρο; Πόσα παιδιά γεννιούνται πρόωρα στην Ελλάδα και ζητούν τη στήριξή μας;

Όταν ένα μωρό γεννιέται προτού συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες κύησης, θεωρείται πρόωρο. Τα πρόωρα μωρά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 οι πρόωρες γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 10.212 σε σύνολο 88.553. Τα πρόωρα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας σε σύγκριση με τα τελειόμηνα, αυτά δηλαδή που έχουν γεννηθεί στον κανονικό τους χρόνο. Όσο πιο πρώιμα γεννηθεί ένα μωρό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος άμεσων επιπλοκών αλλά και χρόνιων προβλημάτων που ακολουθούν ως συνέπεια (εγκεφαλική παράλυση, διαταραχές ανάπτυξης, μαθησιακές δυσκολίες, αισθητηριακές αναπηρίες κα). Για αυτό και έχουν ανάγκη εξειδικευμένης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), κυρίως αυτά που γεννιούνται πριν την 32η εβδομάδα κύησης.

Αν τα πρόωρα νεογέννητα τύχουν υποδεέστερης φροντίδας, οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους είναι τόσο άμεσες όσο και απώτερες και τα ακολουθούν μέχρι τέλους στην ενήλικη ζωή τους. Είναι επομένως κορυφαία προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία η φροντίδα τους και καθήκον όλων μας η στήριξη στο έργο των ΜΕΝΝ.

3

Παρότι το Ηλιτόμηνον είναι μια σχετικά νέα οργάνωση, έχετε ήδη βραβευθεί, η οργάνωση και εσείς προσωπικά, δυο φορές για τις δράσεις σας. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο έργο της οργάνωσης μέχρι στιγμής και ποιος είναι ο στόχος σας για το άμεσο μέλλον;

Πράγματι, στα οκτώ χρόνια δράσης μας τιμηθήκαμε με δυο βραβεία που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Το 2015 το Ηλιτόμηνον βραβεύτηκε από το EFCNI για τις δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με την προωρότητα και πρόσφατα έγινε η πολύ τιμητική βράβευση σε μένα με το 1o jENS award από το 3ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών Εταιρειών που έγινε τον περασμένο μήνα στο Μάαστριχτ. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω, ότι και το δεύτερο βραβείο αντανακλά στο έργο της οργάνωσης, διότι η κοινωνική δράση και ο εθελοντισμός δεν είναι «μοναχικές» δραστηριότητες, χρειάζεται δουλειά πολλών ανθρώπων για να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες του καθενός από εμάς που δρα εθελοντικά. Δυο είναι τα σημαντικότερα πράγματα που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα: Την προώθηση και στη χώρα μας της αναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων νεογνών με επίκεντρο την οικογένεια με την εισαγωγή του προγράμματος Οικογενειακής και Βρεφικής Νευροαναπτυξιακής Φροντίδας (Family and Infant Neurodevelopmental Care - FINE) στη ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου και τη δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Στόχος μας στο άμεσο μέλλον είναι να επεκταθεί το μοντέλο της αναπτυξιακής φροντίδας με επίκεντρο την οικογένεια σε όσες το δυνατόν περισσότερες ΜΕΝΝ και να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο η προώθηση της σίτισης των προώρων με μητρικό γάλα.

4

Το Ηλιτόμηνον ανήκει στο δίκτυο οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη. Ποιος είναι ο στόχος αυτού του δικτύου πανευρωπαϊκά;

Η υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη στα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα ποικίλλει σημαντικά και παρουσιάζει μεγάλες ανισότητες. Ωστόσο, οι ζωές αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να σωθούν ή να βελτιωθούν με εφικτά μέσα, παρέχοντας την καλύτερη φροντίδα από τη γέννηση μέχρι τη σχολική ηλικία, ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησής τους.

Για αυτόν τον λόγο, το EFCNI και οι οργανώσεις του παρουσίασαν τον Νοέμβριο του 2018 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία, που παρουσιάζουν μια πρόταση για την αντιμετώπιση των διαφορών και σηματοδοτούν μια νέα εποχή στη φροντίδα του νεογνού. Παράλληλα με την παρουσίαση των Προτύπων, υποβλήθηκε Πρόσκληση για Δράση για τη Νεογνική Υγεία, η οποία καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις ενώσεις των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών, καθώς και κάθε εμπλεκόμενο στα συστήματα υγείας να συνεργαστούν για την εφαρμογή των προτύπων σε εθνικό επίπεδο, ώστε κάθε παιδί στην Ευρώπη να έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, ανεξάρτητα από το πού ή από ποιους έχει γεννηθεί. Αυτός είναι ο στόχος μας: Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή για κάθε παιδί.

Αυτή την περίοδο «τρέχει» δράση της οργάνωσης με τα προϊόντα Pampers. Ποιους αφορά και πώς μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε;

Τα Pampers είναι υποστηρικτές του έργου του Ηλιτόμηνου, προσφέροντάς μας μέρος του ποσού από την αγορά προϊόντων. Έτσι, με κάθε αγορά επιλεγμένων προϊόντων Pampers σε προσφορά 1+1 στα Καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα 17 έως 30 Οκτωβρίου, βοηθάτε το Ηλιτόμηνον να αγοράσει μια θερμοκοιτίδα νέας τεχνολογίας για μια ΜΕΝΝ. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτή η δράση, καθώς ήδη με ίδια δράση που έγινε στις αρχές το χρόνου, το Ηλιτόμηνον δώρισε μια υπερσύγχρονη θερμοκοιτίδα στη ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».



Στις 16 Νοεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Πέρυσι είχε φωτιστεί συμβολικά ο Λευκός Πύργος, όπως και άλλα μνημεία ανά τον κόσμο. Για φέτος προγραμματίζονται ανάλογες εκδηλώσεις;

Και για φέτος προγραμματίζουμε να φωτιστεί ο Λευκός Πύργος. Επίσης, στο διάστημα 7-10 Νοεμβρίου, διοργανώνουμε δραστηριότητα σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Velones in Action στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, όπου δεκάδες κουβερτάκια για τα πρόωρα θα συνθέσουν ένα θεαματικό yarn bombing για την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ανάγκες των προώρων. Τέλος, στις 30 Νοεμβρίου διοργανώνουμε Ημερίδα σε συνεργασία με τη Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο με θέμα τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία και την ενσωμάτωσή τους στη χώρα μας.

Ποιο είναι το μήνυμα του «Ηλιτόμηνον» προς τις γυναίκες που ετοιμάζονται να γίνουν μητέρες;

Να προστατεύουν την εγκυμοσύνη τους επιλέγοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακριά από αλκοόλ, κάπνισμα και στρες, να ακολουθούν τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας, να μην αμελούν τις ιατρικές εξετάσεις τους, να προετοιμάζονται για τον θηλασμό και τον γονεϊκό τους ρόλο. Πρέπει όλες οι μέλλουσες μητέρες να θυμούνται ότι μια υγιής εγκυμοσύνη με σωστή παρακολούθηση είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.